Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти се събраха пред Ректората, за да дадат нова енергия на протеста

| обновено на 15.10.20 в 13:43
Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Около 50 студенти излязоха на протест пред ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с искане за оставките на правителството и на главния прокурор.

В мирната проява, организирана от възпитаници на Юридическия факултет на Алма матер, се включиха студенти от УНСС, от Техническия университет в София, от Университета за архитектура, строителство и геодезия и от други висши учебни заведения.

Демонстрацията започна около 7:30 ч. и продължи близо час и половина. Един от протестиращите, студентът по право в СУ Волен Вушков, коментира:

„Корупцията, в която това управление и съответно прокуратурата е затънала, вече е достигнала  нетърпими нива. Това са едни  прогнили вече,  за съжаление в този си състав, институции, които не вършат своята работа. Вместо това, се използват за съжаление с цел лична облага, обслужване на определен кръг лица, олигарси, и народът в неговата  цялост е на последно място в приоритетите на тези две институции“.Протестът протече мирно и без блокиране на движението в района.

Засега студентите нямат план за следващи протестни прояви: „Ще видим как ще се развият събитията и ще решим“, обясни пред БНР един от тях.

"Важно е към стотния ден на протестите едно студентско движение да даде тласък на протеста, да покаже, че студентите в България не спят и не са безразлични към случващото се у нас", коментира друг участник в демонстрацията.  Идеята по думите му е да се даде нова енергия на протеста.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с „Ранобудните студенти“ от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. „Целим промяна, а не подмяна“.

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция - този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, отбеляза протестиращият студент в предаването „Преди всички“.

Блиц интервю, излъчено в предаването "Преди всички", чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна