Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

Славчо Нейков
Снимка: БНР

Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга. „Нещо, което от много време стои на масата – при реорганизациите около Зелената сделка тази тема ще излезе отново на преден план“. 

На второ място е преквалификацията и то не само във въгледобивните региони. Третата сфера, в която трябва да се работи, е преоценка на икономическата политика от гледна точка на инвестициите – в нови технологии и в регионите. Според експерта у нас нещата са обърнати – местната власт и бизнесът на местно ниво имат много повече идеи от централната, но липсва платформа на национално ниво, на която да се представят такива инициативи. Нейков даде примери със Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Що се отнася до АЕЦ „Козлодуй“, като чух новината в началото помислих, че е някаква шега. След това се оказа, че не е шега и вчера беше материализирана в това решение на Министерския съвет“, коментира Славчо Нейков в предаването „Преди всички“.

Ние сме в ситуация, в която, както се казва – всичката Мара втасала с АЕЦ „Белене“, та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“. Темата за нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ въобще не е нова, тя още от 2012 г. е формализирана в актове на парламента, но към днешна дата изглежда малко абстрактно това решение“, смята Нейков.

Според експерта решението за „Козлодуй“ не се вмества в проекта за енергийна стратегия и е необходимо и изчистване в юридически план. „На ниво енергийна политика виждам нужда от доуточняване какво точно има предвид правителството“. 

„Преди да е ясно какво ще стане с „Белене“ (проектът за мен е обречен и е време вече правителството официално да обяви това, да го признае), тогава може да се мисли за нови мощности“, допълни Славчо Нейков пред „Хоризонт".

Интервюто със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна