Eмисия новини
от 12.00 часа

Александър Ненов

Изтрийте фейсбук приложението, за да разберете колко сте зависими

Александър Ненов
Снимка: alexnenov.com

Още от древни времена обществото има нужда от комуникации. Днес социалната мрежа е най-яркият изразител на тази нужда. Най-популярните мрежи сега са безплатни, но това означава, че някой трябва да плаща за тяхното използване, дори те да улесняват нашия живот. И тези, които плащат, са рекламодателите, каза пред Радио София интернет предприемачът Александър Ненов.

Много често си мислим, че някой ни залива с информация, че има задкулисие и се ширят най-различни конспиративни теории. Но проблемът, всъщност, е в самите нас. Ние  отваряме непрекъснато фейсбук, инстаграм или тик ток и ставаме зависим по този начин, посочи Ненов.

Конспиративните теории и политическото говорене много си приличат всъщност, смята предприемачът:

"Конспиративните теории ни предоставят някаква абсурдна информация и ни дават доводи защо земята е плоска, как ни тровят с кем трейлс и какво ли още не. Политиците също ни засипват с безсмислена информация, част от която е фалшива. Конспиративните теории продават книги, видеа, правят религия и изкарват милиони. Политиците имат за цел да направят това нещо до изборите, за да спечелят гласоподаватели, съответно да спечелят пари."

Казано иначе социалните мрежи са поредният канал, по който ние черпим информация, която някой е решил, че трябва да черпим. И ние имаме властта да спрем телевизора или да затворим приложението на телефона си. Дори да изтрием приложенията за социални мрежи от телефона си, категоричен е Александър Ненов. 

Интересни "хватки" от кухнята на социалните мрежи и възможностите ни за противодействие на влияние и фалшиви новини - чуйте от Александър Ненов в интервюто на Александра Илиева. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от