Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

Имунната система не трябва да е силна, трябва да е балансирана

Проф. Доброслав Кюркчиев
Снимка: https://rilski.com

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“, коментира в „Преди всички“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски" във връзка с клиничения имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при Covid-19.
„Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“ – подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

"Това сочи цялостноият ми опит. Това е опасно. Имунната сиситема не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания.

Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С.

Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-язвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира.

Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега.

Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва специалистът.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента - коментира още проф.Кюркчиев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!