Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиационният регулатор на ЕС одобри връщането в полет на самолетите Boeing 737 MAX

Снимка: Ройтерс

Самолетът на "Боинг" (Boeing) от модела 737 MAX е свободен да се върне в небето на Европейския съюз до края на 2020 г., съобщи в петък изпълнителният директор на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (EASA) Патрик Ки.

"Нашият анализ показва, че самолетът е безопасен и е достигнатото ниво на безопасност, което е достатъчно високо за нас. Това, което обсъдихме с "Боинг", е фактът, че с третият сензор на самолета бихме могли да достигнем още по-високи нива на безопасност", отбеляза Патрик Ки, позовавайки се на допълнителен синтетичен сензор, чието разработване и инсталиране в 737 MAX може да отнеме от 20 до 24 месеца.

Самолетите 737 MAX са принудително заземени по целия свят от март 2019 г. насам след две катастрофи с този модел в рамките на по-малко от шест месеца, при които загинаха общо 346 души.

През август Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) пък официално информира "Боинг" за действията, които трябва да предприеме, за да получи разрешение за завръщането на този можел самолети обратно в полет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени