Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Ако спрем Северна Македония към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Снимка: БГНЕС

Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“. Това коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията:

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

В предаването „Събота 150“ Минков допълни:

Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на комисията, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“.

Интервюто с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени