Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да са в аптечната мрежа

Снимка: БГНЕС

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да бъдат в аптечната мрежа. Това съобщи пред БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа", отбеляза г-н Костов. и допълни, че в сравнение с миналата година те са с 10 000 повече. "Бройката обаче е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене", подчерта той.

По думите му ваксините вероятно ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи, посочи също така председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, като същевременно потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

"Понякога сме изхвърляли част от ваксините - и ние, и дистрибуторите - защото нямаше търсене и оставаха около 20-30% неизползвани. Не се ли използват през октомври, ваксините ще трябва да се изхвърлят най-късно през ноември", обясни Костов.

Според него не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева, посочи той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна