Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на китайската икономика с 4,9% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна за второто поредно тримесечие през периода юли - септември, връщайки по този начин втората по големина икономика в света към нейните нива от преди коронавирусната криза само половин година след първоначалния пандемичен икономически шок.

Китайският брутен вътрешен продукт нарасна през третото тримесечие с 2,75% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен рязък отскок от 11,5%, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силен растеж от 3,3 на сто.

Този поредно нарастване допринесе за завръщане на китайската икономика на пътя на растежа, като БВП се увеличи през периода юли - септември с 4,9% на годишна база (спрямо третото тримесечие на 2019г.), след като през второто тримесечие нарасна с 3,2% и след срив с цели 6,8% в началото на годината - първо икономическо свиване от 1992 г. насам, от когато датират тези статистически данни. Осредните очаквания на анализатори и икономисти обаче бяха за по-силен растеж от около 5,2 на сто през третото тримесечие.

За първите девет месеца на годината БВП на Китай се повиши с 0,7% спрямо година по-рано, отчита Националното статистическо бюро на азиатска държава.

Макар и част от западните анализатори да поставят под въпрос достоверността на данните за китайската икономика, официалните власти обявиха ръст от 4,9 на сто през третото тримесечие на годишна база. Втората по големина икономика в света продължава да набира скорост, макар и все още върху нея да тегне спадът от началото на годината, когато бяха затворени фабрики заради пандемията от Covid-19.

В есенните си глобални макроикономически прогнози МВФ прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020 година, което предполага, че това ще бъде единствената голяма икономика в света, която ще успее да отбележи растеж през настоящата. В същото време МВФ прогнозира свиване на БВП на САЩ през 2020 г. с 4,3% и спад в еврозоната с цели 8,3 на сто.

Въпреки доброто възстановяване на китайската икономика, съществуват рискове, свързани с връщането на противоепидемичните рестриктивни мерки в Европа и поредната вълна от инфекции в САЩ, които биха навредили на потребителските разходи и биха предизвикали загуба на повече работни места, а това би било негативно и за втората по сила световна икономика, посочва анализатори, цитирани от Ройтерс.

Китайската национална статистика представи и последните важни икономически показатели за месец септември.

Индустриалното производство нарасна през септември с 6,9% на годишна база след повишение с 5,8% през август и очаквания за по-слаб растеж с 5,8 на сто. Това представлява подобрение за шести пореден месец, след като през първите три месеца на годината производството претърпя срив от 13,5% по време на разгара на коронавирусната епидемия в Китай.

От началото на годината индустриалното производство нарасна с 1,2% спрямо първите девет  месеца на 2019 г. и след повишение с 0,4% през периода януари - август.

Продажбите на дребно през септември пък нараснаха с 3,3% на годишна база след повишение с 0,5% през август и очаквания за по-скромен растеж с 1,6 на сто, отбелязвайки най-силно повишение от декември 2019 г. От началото на годината търговията на дребно в Китай обаче се понижи със 7,2% спрямо същия период година по-рано и след понижение с 8,6% през първите осем месеца на 2020 г.

Дълготрайните бизнес инвестиции през периода януари - септември се увеличиха с 0,8% спрямо същия период година по-рано след спад с 0,3% през първите осем месец, излизайки на позитивна територия за пръв път в рамките на 2020 година. Бизнес инвестициите само в частния сектор скочиха през септември с 12% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от близо година и половина насам.

Нивото на безработица в Китай, което от много години стабилизираше около 5%, се понижи през септември до 5,4% от 5,6% през август и заложена от управляващите в Пекин цел за безработица от около 6 на сто.

Базирани в Хонконг икономисти коментират, че най-добрият показател е възстановяването на работните места, което означава, че икономиката  наистина се възстановява. Това даде тласък на азиатските борси, които приключиха търговията в понеделник с повишения. Юанът също отбеляза повишения. В началото на европейската търговия акциите и фючърсите също се търгуват с повишения, но основна причина е надеждата за нови икономически стимули във Вашингтон.

Междувременно напрежението между Съединените щати и Пекин отново се покачи, след като китайските власти предупредиха за възможно задържане на американски граждани в Китай „в отговор на преследването от американското министерство на правосъдието срещу китайски изследователи, свързани с военните“, предават Ройтерс и "Уолстрийт Джърнъл".

„Съединените щати наричат бялото черно”, твърдят от Пекин и допълват, че  от лятото е изпращал многократно е "изпращала предупреждения на американските власти и чрез много канали, включително чрез посолството на САЩ в Пекин".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна