Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу Covid-19 в зимните курорти

Снимка: www.banskoski.com

Националният борд по туризъм поиска държавните институции да въведат общи мерки срещу разпространението на Covid-19 в зимните курорти.

Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно, каза за БНР изпълнителния директор на борда Полина Карастоянова.

Наши преки конкуренти в Европа като Австрия, Швейцария, Италия направиха необходимите стъпки и имат сериозен аванс, изтъкна Полина Карастоянова в предаването "Хоризонт до обед".

"Имаме готовност да представи и да предложим на институциите най-доброто, което се прави по света. Независимо от непрогнозируемото развитие на кризата с Covid-19, трябва да се прави съществена разлика между това, което има като степен на подготовка в планинските, в зимните курорти и общите мерки, които важат за градовете и домовете ни."

Мерките, които се взимат в хотелите в планинските курорти в този момент, представляват инвестиции – от няколко хиляди лева в малките къщи за гости до  десетки хиляди във високите категории хотели, подчерта Карастоянова. "В туристическите комплекси мерките, които се взимат, са изключителни“, увери тя. 

Летният сезон беше така организиран, така осигурен, че не беше регистриран нито един случай на Covid-19, който да е причинен от престой в хотел, отбеляза още Полина Карастоянова.  

Националният борд по туризъм настоява да бъдат отпуснати и допълнителни средства за рекламата на България като туристическа дестинация. 

"Държавните институции да създадат именно тази много висока степен на сигурност и на подготвеност като линия на съобщения и да дадат възможност българският туризъм добре контролирано да премине през предстоящия зимен сезон".

Ранните записвания за зимните курорти през целия период от март насам са почти в застой, поясни още Полина Карастоянова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени