Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Според природозащитници България може да понесе санкции

Африканската чума е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, но мерките трябва се прилагат селективно и контролирано
Снимка: Североизточно държавно предприятие“

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална позиция и петиция против измеменията, предложени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и опазване на дивеча.

В портала за обществени обсъждания на Министерския съвет е обяснено, че целта е предотвратяването на разпространението на африканска чума по свинете и постепенното й ликвидиране сред популацията им.

„Учудващо е, че се предлага такъв проектозакон от най-високо ниво, а в същото време с него се нарушават повечето директиви  иконвенции в тази област, ратифицирани от Република България“, каза в студиото на Радио София Стоян Николов от БДЗП. „Става въпрос за неселективни методи и средства за ловуване на животни (с отрови, упойващи вещества, ями, капани, примки и експлозиви).

Ефектът и последствията ще са пагубни за биологичното разнообразие, и то не само за България, но и за съседните балкански страни.“

От БДЗП осъзнават опасността от африканската чува за земеделието и животновъдството, но възразяват на избраните мерки, защото няма посочени методи за контрол.

„Възможно е при изработването на проектодокумента да са участвали ловно-рибарски организации, но ние не бяхме потърсени за експертиза. Бяхме изненадани и реагирахме миналата седмица. (срокът за обсъждането изтича днес . бел. ред.) Но не искаме с мръсната вода да се изхвърли и бебето“, допълни Стоян Николов.

По думите му времето в което живеем, нивото на науката, членството на България към ЕС и подписаните директиви и задължават да реагираме с грижа към природата и видовете и да се прилагат селективни методи.

Мерките са крайни. От неселективните средства могат да пострадат полезни и домашни животни, дори и хора, обясни природозащитникът. От БДЗП са писали писмо до европейски институции, а с петицията се цели да се обърне внимание и от международната общност. Нищо чудно България да понесе санкции, ако се въведе подобен закон.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Стоян Николов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени