Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киномания 2020 започва с филма “Страх” на Ивайло Христов

Снимка: Киномания
Киномания 2020 започва с българския филм “Страх” на Ивайло Христов. Новото издание ще се проведе между 19 ноември и 3 декември под мотото „Киното е!”.

Филмът „Страх” вече спечели четири награди, включително голямата награда на фестивала „Златна роза” във Варна, както и наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти.

“Една любовна история в трудно време”, така накратко описва филма си режисьорът Ивайло Христов.

“Страхът е вътре в нас. Страхът към другия, който не познаваме. Този страх е във всички и това прави човека агресивен и некомуникативен, а за любовта това е неблагоприятна среда”.

Самият режисьор на филма казва, че е изпитал такъв страх и се е опитал да анализира откъде идва той. Така, сядайки да напише сценария за филма, сам се лекува от страха, който носи в себе си.

Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива.

Режисьорът допълва, че е използвал бежанската тема само като отправна точка, а историята се завърта около неразбирането на местните към близостта в отношенията между безработна учителка и непознат пришълец.

В главните роли са актрисата Светлана Янчева и чернокожия Майкъл Флеминг, който живее в България. В актьорския състав участват също Иван Савов, (познат от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ и „Бащата“), Красимир Доков, Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др.

Още за новия филм на Ивайло Христов, чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна