Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „115 години Графика в НХА“

автор: проф. Стоян Стоянов
Снимка: nha.bg

Първи опит да се проследят отделните периоди от дългогодишната история на специалността „Графика“ в Националната художествена академия ще бъде направен в рамките на изложба. Тя се открива тази вечер от 17.00 часа в галерия „Академия“.

Специалност „Графика“ е една от най-старите в НХА и съществува почти от самото създаване на Държавното рисувално училище през 1896.

В експозицията са включени над 100 произведения – от Музейната сбирка на Национална художествена академия, от архива на катедра „Графика“ и частни произведения на възпитаници и преподаватели.

Голяма част от представените учебни задачи от Музейната сбирка не са показвани и не са публикувани до този момент. Екипът на изложбата предлага на публиката един визуален разказ за развитието на специалността през съхранените във времето учебни работи на нейните възпитаници.

Акцент в изложбата е последният етап от съвременната история на специалността с подбрани творби от настоящия преподавателски състав, както и произведения на настоящи и наскоро завършили и успешно реализирали се студенти в областта на графиката.

В предаването „12+3“ проф. Десислава Христова, ръководител на катедра „Графика“ сподели:

Акцентът е върху проф. Стоян Стоянов, нехарактерна за него графика. Тя е много знакова и интересна, правена е някъде около 1979 година... Опитахме се да направим изложбата да има и образователен характер. Да се видят различни методи и подходи към едни и същи техники, които са се развивали през годините. Да се видят тематиките и в периода на социализма, и сега. В рамките на изложбата ще направим и демонстрация на литография“.

Тя допълни, че интересът към специалността не стихва:

„Страстта към графика и към това да се изцапаш с мастило продължава да съществува, което е много радостно. Сега се засилва интересът и с новия ни филиал в Бургас, където все повече студенти кандидатстват за нашата специалност. Един график винаги може да намери начин да се реализира“.

Интервюто с проф. Десислава Христова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна