Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Борис Таблов: Тичаме след бурята, трябват по-радикални Covid-мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политически решения за медицинска криза е сложен процес… Ръстовете на позитивните случаи във всички европейски държави се случват толкова бързо, че решенията трябва да са по-радикални. Тичаме след бурята, всеки ден забавяне прави нещата по овладяване на кризата по-сложни“. Това каза пред БНР д-р Борис Таблов, реаниматор, който от 10 години живее и работи в Германия и написа гневно писмо до премиера Бойко Борисов с остра критика заради намаляването на карантината от 14 на 10 дни.

По думите му непрекъснатото твърдение, че всичко е под контрол, че има достатъчно легла и че няма поводи за притеснение създава още повече напрежение върху целия процес и обърква хората още повече.

Бих посъветвал всички скептици да проявят солидарност и с медиците в България, и с увеличаващия се брой хора, една част от които ще загубят живота си, да спазват мерките, защото друго не ни остава“.

В предаването „Нещо повече“ д-р Таблов допълни:

„През последните шест дни имаше съобщение за четирима починали колеги в България, което за мен е абсолютен провал на контрол върху медицинската част…Това, което се говореше през пролетта е валидно и в момента. Целта е да се намали натискът върху здравните системи, защото вирусът прекалено бързо заразява големи групи и високият процент тежко болни осъществява голям натиск върху здравните системи и те се блокират“.

Според него в България всичко изглежда повърхностно на фона на случващото се.

Интервюто с д-р Борис Таблов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна