Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върху какво трябва да стъпи бюджетът за 2021 година

Снимка: Ани Петрова

В очакване на проектобюджета за догодина все по-усилено се говори за "предизборното харчене на кабинета", както мнозина анализатори определят анонсите на парче за увеличените средства в една или в друга сфера. Повече пари за пенсионерите, родителите, социално слабите или всички онези хора, които не излизат всяка вечер на протест, биха добавили повечето анализатори.

Други припомнят, че потреблението, което ще се стимулира с добавките, трябва да "издърпа" икономиката нагоре, макар и за всички да е ясно, че това не е достатъчно.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди да се харчат внимателно парите на данъкоплатците и да мислим дългосрочно.

Премиерът Бойко Борисов нареди на Ананиев. 

"Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди теб, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места. Всеки човек трябва да усети в България, че държавата в тази пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а и заедно трябва да преодолеем това чудо, гадно, което в света се нанесе", заяви премиерът в кравеферма, без да носи маска - нито той, нито министър Ананиев, нито министърът на земеделието Десислава Танева.

Най-късно следващата седмица не маските, а директно завесата ще падне, за да видим проектобюджета за догодина. От редица анонси, свързани с добавките по 50 лева за пенсионерите, преизчисляването на пенсиите им, детските помощи за всички деца и какво ли още не, е ясно - догодина най-вероятно ни очаква дефицит. И реално - в дефицитите няма нищо толкова страшно, когато трябва да се стимулира икономиката.

"Бюджетът за 2021 година трябва да ориентира икономиката към възстановяване", заяви Кристалина Георгиева на пресконференция за българските медии.

"Трябва да се мисли за социалната защита на хората, които са най-сериозно пострадали в тази криза и това винаги са тези, които изпадат от пазара на труда, да не се окаже, че те са извън пазара на труда за дълго време... Знаем, че структурната безработица носи големи негативи за икономиката, т.е. и икономическата политика, и социалната политика трябва да са ориентирани към това да се предпазим от дългосрочни негативни последици от тази криза, да защитим бъдещето на българската икономика".

Въпреки че имаме огромни структурни проблеми в икономиката, финансовата ни позиция е много добра - страната ни има много нисък дълг, въпреки последната емисия от 2,5 милиарда евро. Оценката на инвеститорите е, че България е в много добра форма в макроикономически план и си заслужава доверие, но те се интересуват от финанси, а не от политическото бъдеще на една или на друга партия.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна