Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Спасков: Covid-19 ни предупреди, че има и по-тежки неща, които могат да ни се случат

Доц. Спас Спасков
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Коронавирусът ни предупреди, че има и по-тежки неща, които могат да ни се случат, и трябва да бъдем добре подготвени и за тях. Би трябвало да променим някои неща в начина си на общуване с хората, в начина си на живот, в системите около нас - на образование, на здравеопазване. Целият живот около нас ще се промени". Това каза пред БНР доц. Спас Спасков.

Според него малко е "пресолена манджата" с прекалената информация, която залива обществото от медиите, най-вече от интернет:

"Всички материали, които чуваме, са с противоположен характер и неминуемо това поражда съмнение. Вече е време да разсъждаваме по-трезво около това събитие и да не преиграваме".

Прекалената информираност е довела до тежка стресираност на хората, категоричен беше медикът.

"Вместо да говорим за живота от добрата му страна, дори с близките си, с които се събираме, коментираме най-често коронавируса. Получи се едно претоварване на хората. Имам близки, които от началото на пандемията не са излизани от домовете си. Те са свръх стресирани. Такива хора има много, а това никак не е добре".

Ще започне да спада броят на откритите случаи на вирусоносителите, прогнозира доц. Спасков в предаването "12+3", но определи като притеснително увеличаването на броя на приетите в болница пациенти с Covid-19:

"Многото открити положителни проби се обяснява с това, че основно се изследват пациенти, които имат някаква симптоматика. Застудяването до известна степен създаде по-добър биологичен терен за разпространяването на коронавируса".

По думите му през ноември ще има вълна от нарастващи случаи, след което ще започне да утихва.

Интервюто на Петър Волгин с доц. Спас Спасков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна