Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кабинетът: Пари за пенсионерите, граничните пунктове и суперкомпютъра

| обновено на 21.10.20 в 12:45
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Над 2 милиона възрастни хора ще получат допълнителни 50 лева  към пенсиите си и за месец ноември. За целта правителството отпусна близо 106 милиона лева по бюджета на НОИ.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на парите, които получават.

Ноември е четвъртият пореден месец, в който правителството отпуска добавките на пенсионерите, като осигурява допълнително средства от бюджета по общественото осигуряване. Премиерът Бойко Борисов обяви чрез видеовръзка пред министрите.

"2 118 500 пенсионери получават 50-те лева, които в условията на епидемия получават всички пенсионери".

Добавката ще продължи да се изплаща до март догодина.

Правителството осигури и близо 23 милиона лева чрез вътрешно преструктуриране на средства за подобряване на инфраструктурата на граничните пунктове „Златарево“, „Калотина“, „Кулата“, които са едни от най натоварените, каза Борисов:

"Да ги приведем във вид, в който, когато влизат и излизат българите от границата, да имат прекрасни условия, а и да отговарят на всички европейски изисквания",

Освен това държавата увеличи с 20 милиона лева акционерното си участие в капитала  на "София Тех Парк".

Парите са за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира:

"Извеждаме България с възможности на IT компаниите и специалистите - да имат най доброто, което към момента има в Европа или света."


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.