Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: Очакваме официални разговори с ръководството на МВР за заплатите

Βαλεντίν Ποπόφ
Снимка: BGNES

"Очакваме официални разговори по доста наболялата тема дали и с колко ще се увеличават заплатите на служителите в МВР". Това каза пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/, във връзка със започващите протести с искане за по-високи възнаграждения на полицаите и пожарникарите. Първата проява на недоволство е насрочена за 11 часа днес във Варна. Подготвят се протести и в Русе, Кърджали и Бургас. В протестите ще участват служителите, които не са на работа в определените дни и часове.

Попов уточни, че неформални разговори с ръководството на МВР се водят постоянно. "В МВР диалог има", категоричен беше той, но посочи, че няма информация дали министърът на вътрешните работи е поискал увеличение на бюджета на МВР.

"У колегите се натрупа една обида и усещане за пренебрежение, доколкото от началото на пандемията колегите бяха натоварени с допълнителни задачи и функции, които доста утежниха ежедневната им работа. Всичко това допълнително натежа в продължаващите вече месеци протести (антиправителствени - б.р.). Оценяваме изключително високо работата на колегите в тези тежки условия. Работата им беше високо оценена и от министър-председателя, и от министъра на вътрешните работи и заради това беше изненадващо, че МВР не попадна сред тези държавни административни структури, където бяха увеличени значително заплатите на служителите", коментира синдикалният председател.

По думите му протестите им няма как да бъдат вкарани под общия знаменател на продължаващите над 100 дни протести срещу управляващите, защото исканията на служителите в МВР са изцяло социално-икономически.

Валентин Попов посочи, че в периода от юни до септември над 10 000 служители на МВР са били еднократно награждавани със суми - в размер от 300 до 650 лева:

"При това награждаване бяха пропуснати някои дирекции на МВР - бяха пропуснати пожарникари и служители на дирекция "Миграция", които имат пряк сблъсък с коронавируса. Критериите не бяха ясни и това даде възможност на някои лидери да направят някои изкривявания в системата, за които сме сигнализирали по-висшите инстанции".

Той подчерта, че решението кого ще награди е било изцяло в правомощията на министъра на вътрешните работи и той не се е консултирал със синдикатите в МВР.

Интервюто на Силвия Великова с Валентин Попов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени