Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма

Снимка: БГНЕС

Започва национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма от преболедувалите Covid-19. 

Има краен недостиг на плазма, няма и от всички кръвни групи, сигнализират от сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма". Направено е предложение до министъра на здравеопазването Националният кръвен център в София да работи и през почивните дни с удължено работно време.

"Над 23 случая на успешно лечение с кръвна плазма са проведени във ВМА", посочи пред БНР д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението. Тя подчерта, че има остра нужда от плазма в Националния кръвен център:

"Донори могат да дойдат от цялата страна, ние поемаме разходите. Открихме и дарителска сметка, за да има средства за това. Националният кръвен център им предоставя два дни отпуска". 

С даряването на плазма можеш да помогнеш на трима души, уточни д-р Михайлова и добави, че хубавото е, че може да се дари отново още следващата седмица. 

Тя изрази очакване нова апаратура да бъде доставена в регионалните кръвни центрове в Стара Загора, Варна и Плевен в края на ноември:

"Парите са отпуснати от ЕК. Хората в центровете са готови да започнат да работят веднага. Въпросът сега е да научим хората да започнат да даряват и процесът да стане регулярен, а не да правим кампании".

 Д-р Чавдар Ботев, онкохематолог и консултант на Националната пациентска организация, каза в предаването "Хоризонт до обед", че трябва апарат, който да има такива свойства, че да може да отразява вируснеутрализиращите антитела:

"Такъв апарат има в "Пирогов", с такъв са работили и колегите в Америка. Ако се ползва този апарат, има прекрасна информация за клиничния ход на заболяването. Това, което ще направим допълнително, ще установим други апарати, които в момента се ползват, за да знаем може ли с конкретния апарат са се определя титърът на антителата и да е свързано това с клиниката". 

Имаме ниво на САЩ по отношение на качеството на плазмата и това е чудесна новина, каза д-р Ботев и уточни, че България част от общоевропейско проучване.  

Той подчерта, че на дарителя на плазма му се отразява много добре здравословно тази манипулация.

"Мед ми капе на душата като чувам, че и на други места - може би с перспектива да се покрие цялата страна - се прави организация за донорство и преливане на плазма", коментира д-р Дончо Дончев от ВМА, който е преболедувал коронавирусна инфекция и след това многократно е дарявал плазма за лечение на други заразени с Covid-19 пациенти. 

Според него големият проблем е осигуряването на достъпа на желаещите да дарят.

"Това е малко пасивен метод. Не е съвсем да излекува, но приложен в подходящия момент, дава глътка въздух, когато човек се бори за нея - в прекия смисъл на думата", добави д-р Дончев. 

Интервютата на Валерия Николова по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.