Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южен Йоркшър влиза в най-високата степен на местна карантина от събота

Лондон, 23 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания още един голям район ще бъде поставен в най-високата степен на местна карантина. От полунощ в петък срещу събота мярката влиза в сила в Южен Йоркшър. Това става на фона на продължаващия спор между правителството и кмета на Манчестър Анди Бърнам, който иска допълнителна финансова помощ.  

Ръководството на Южен Йоркшър обяви, че от събота районът ще бъде в трета степен на карантина. В него попадат големи градове като Шефийлд, Родъръм, Донкастър и Барнзли. Правителството е отпуснало 41 милиона паунда в подкрепа на местния бизнес и здравеопазването. 

Такава най-висока степен на карантина е наложена досега само в Ливърпул и графство Ланкашър. 

Снощи Борис Джонсън обяви, че карантина от трета степен ще бъде наложена от петък и в Манчестър, въпреки съпротивата на кмета Анди Бърнам. Двете страни преговаряха за финансов пакет за Манчестър и предградията в размер на 60 милиона паунда, но Анди Бърнам не я прие, с искане за поне 65 милиона.

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че пакетът продължава да е на масата. Лондон обвини Бърнам, че използва ситуацията да получи повече пари, отколкото е реално и справедливо спрямо останалите.

Бърнам отвърна, че правителството си „играе на покер с живота на хората“ и че градът му трябва да се подготви за много тежка зима. Въпреки че не е съгласен с мярката обаче кметът на Манчестър заяви, че ще се съобрази със закона и принудителното налагане на карантината. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени