Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Снимка: Личен архив

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение.

Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова, специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при резервирания или липсата на контакт.

Колкото децата по-рано научават кое и как е правилно да правят – например да се хранят на масата, толкова по-добре. Защото е по-трудно да поправиш грешен навик, отколкото да създадеш нов.

„Всичко започва у дома, с личния пример на родителите“, подчерта Невена Басарова. Първо с това, как се държат приборите, след това – при кои храни можем да посегнем само с ръка.
И не много по-нататък - кога и към кого да говорим на „Вие“.

Гостът в Радио София е автор на „Упражнения по етикет“ – продължение на бестселъра „Детска академия за добри обноски“.

Невена Басарова се е убедила, че и в днешно време децата ще предпочетат книжката пред таблета, ако тя е интересна и с илюстрации, информация, забавни истории и достъпен език грабва вниманието им. А в „Упражнения по етикет“ има и стикери, и много упражнения, както подсказва и заглавието – бонуси, които я правят предпочетана и за деца от 3 до 9 години, и за родителите.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с Невена Басарова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от