Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: На карта е поставена същността на осигурителния модел

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Остава впечатлението, че социалният рог на изобилието се излива върху българските граждани и понеже предстоят избори, няма начин да не бъде направена такава връзка. Защото всички тези неща биха могли да се случат и в по-ранен етап. По-важното е какъв е ефектът от това, което се предлага, каква е цената и кой ще я плаща.“ Това коментира в предаването „Нещо повече“ д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в парламента.

Едва ли мерките, планирани за догодина, могат директно да помогнат за намаляване на бедността и социалното изключване, смята Адемов. Увеличаването на пенсиите е очаквано и наложително, но големият въпрос е дали проблемът с бедността и покупателната способност на българските пенсионери трябва да мине през дългово финансиране, изтъкна Хасан Адемов, визирайки растящия дефицит в бюджета на ДОО.

„От всичките разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване – близо 15 милиарда, 6 милиарда са за сметка на данъци на всички български граждани. На карта е поставена същността на осигурителния модел в България. Ако ще плащаме пенсиите и социалната подкрепа от данъци, това означава, че има нещо сбъркано в системата“, заяви Адемов пред „Хоризонт".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени