Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на президента: Правителството е работило срещу българското домакинство на "Три морета"

Правителствена пресслужба: Борисов не е изразявал негативно отношение спрямо „Три морета”

От администрацията на президента Румен Радев заявиха, че правителството е работило срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 година.

Тази съпротива е продължила до самата церемония по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин в понеделник, твърдят от президентската администрация.

Президентството опровергава думите на премиера Бойко Борисов днес, че правителството е направило “абсолютно всичко“ за инициативата – “три морета“.

Съобщения от “Дондуков“ 2 проследява хронологично събитията, от края на миналата година, когато Румен Радев е декларирал готовност да бъде домакин на срещата на върха през 2021 г., до този понеделник, когато държавният глава получи от естонския президент флага на домакинството.

В края на юни, при видеоконферентна връзка при министрите на външните работи на страните участнички в проекта, българският представител е заявил, че – “правителството ни смята за нецелесъобразно България да бъде домакин на инициативата догодина“. 

На 11 септември, на среща с посланиците у нас на 12-те държави от проекта, министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинство и през 2021 г., каквото желание Естония вече е заявила.

При подготовката на съвместната декларация преди срещата на върха в Талин, външно министерство изпраща становище до ресорните министерства на страните участнички. В него се предлага да отпадне последният параграф от съвместното изявление, свързано с българското домакинство.

В навечерието на посещението на Румен Радев в Талин в президентството е получено електронно писмо от представител на външно министерство, в което се заявява, че няма промяна в становището на ведомството, което е за отлагане на българското домакинство.

От правителствената пресслужба определиха заявеното от администрацията на президента като "неверни внушения".

Премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата "Три морета".

Подкрепата на премиера е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата, заявяват от кабинета.

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре заради президентските и парламентарните избори, то да се отложи през 2022-а. г. 

Правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство, заявяват от Министерството на външните работи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна