Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и независими депутати поискаха оставката на министъра на културата

| обновено на 22.10.20 в 18:06
Снимка: БГНЕС

От БСП се обявиха за оставката на министъра на културата Боил Банов заради предстоящите промени в закона за радиото и телевизията. Повод за дебат в пленарната зала стана депозираната оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков. Управляващи и опозиция си размениха рeплики около бъдещия закон за радиото и телевизията и кой оказва натиск върху БНР. 

От БСП възразиха по начина, по който се изготвя новият Закон за радиото и телевизията, както и оставката на  генералният директор на БНР Андон Балтаков. Депутатът Александър Симов настоя министърът на културата Боил Банов да подаде оставка заради несъобразяването с предложенията на БНР. Според Симов, върху БНР се слага намордник.

"Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР".

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че не приемат обвиненията, че върху БНР има политически натиск и симптоми за това. Той посочи, че работна група все още работи по промените в закона, предстои и обществен дебат. Биков заяви, че в последната година БНР работи свободно:

"Аз искам да видя кога господин Балтаков ще каже, че той е бил притискан по какъвто и да било начин, от когото и да било политик от управляващото мнозинство, след като се говори по този начин. През последните месеци БНР е не просто обществена медия, критична към управлението, тя е опозиционна медия и ние нямаме нищо против това. И ние не сме направили нищо, за да спрем това, въпреки че част от водещите на БНР излизат от рамката на закона, който ги задължава да не правят политически коментари в рамките на своите предавания, а само да задават въпроси".

Независимите депутати, напуснали групата на БСП и наричащи себе си прогресивни социалисти, също поискаха оставката на министъра на културата. Те настояха за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете:

"Изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона, както и да бъдат изслушани генералните директори на БНР,  БНТ и експерти, работили по закона, подготвен от обществените медии. Присъединяваме се към исканата оставка на министър Банов. Настоящият скандал е пореден пример за негова управленска некомпетентност" каза от името на колегите си Красимир Янков и изрази възмущение от случилото се.

"Възмутени сме от изнесените факти от генералния директор на БНР господин Андон Балтаков, предизвикали като естествена негова реакция - подаване на оставка. Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации".

"Недопустимо е като вносител на закона за медиите министърът на културата Боил Банов да подменя подготвяното от БНР и Националната телевизия. Във връзка с изнесените факти от господин Балтаков, изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!