Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Физическите лица със свободни професии и осигурителите с Булстат от 9 знака

Снимка: БГНЕС

Кодът по Булстат на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и физическите лица - осигурители, от десетзначен се редуцира на девет знака, реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за регистър Булстат. 
В 14-дневен срок след обнародването на закона Агенцията по вписванията служебно ще преобразува идентификационният номер на физическите лица от 10 знаци на 9-значен код. 
В момента кодът по Булстат за физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и на другите физически лица-осигурители е 10-значен и съвпада с ЕГН, както и с личния номер на чужденец, които представляват лични данни по смисъла на общия регламент относно защитата на данните. 
Целта на предложените промени и на преките промени, според вносителя  - МС, е по-добра защита на личните данни. Предвижда се преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по друг номер да стане автоматично в рамките на предходния период от 14 месеца.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от