Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки от чакащи за направление за PCR тест пред РЗИ - Благоевград

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сериозен недостиг на направления за безплатни PCR тестове, издавани от Регионалната здравна каса в Благоевград след получен зелен талон от лекари, доведе до огромни опашки пред сградата на здравната инспекция. Причината се оказа в лимитите, наложени от Здравната каса, които не са коригирани, след като областта беше обявена в червената рискова зона с тревожен ръст на заболелите от коронавирус. 

Всяка сутрин площадът пред сградата на Регионалната здравна инспекция се изпълва с хора. Така е поне от седмица. Опашките от болни, рискови, контактни или чакащи за операция хора потвърждават тази тревожна тенденция. Ненормалното е, че чакат с дни на студа, докато стигнат до отворения прозорец, през който се взима и дава документацията от двамата лекари в РЗИ.

Направленията за безплатни тестове от РЗИ се издават от 9 до 10.30 часа: 

"Три дена чакам. Положението е трагично. Толкова рано сутринта, на тези температури и да ни обслужват през прозореца", обобщи жена пред БНР.

Д-р Калоянов, директор на РЗИ - Благоевград, обясни защо се стигна до нулев ден за издаване на направления за PCR тестове в област, която е в червената рискова зона: 

"Това се случва за първи път от два месеца и половина, откакто издаваме. Досега се издали над 3000 направления за безплатни PCR тестове. Днес продължаваме да издаваме и на всички, които дойдат, ще им бъдат издадени такива направления".

От РЗИ очакват ситуацията да се нормализира след като и личните лекари започнат да издават направления за PCR изследвания. Междувременно здравната инспекция ще настоява за увеличаване на направленията, които към момента са 100 на ден: 

"Ще говоря с колегите от РЗОК да увеличат този лимит, за да не влизаме пък ние в нарушение, съответният талон да не бъде заплатен пък от РЗОК към съответната лаборатория, има такъв проблем ако се надвиши лимитът".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна