Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Христов: Има хаотична комуникация за коронавируса, това разделя хората

Александър Христов
Снимка: Ани Петрова
Липсва комуникационна стратегия как предстоящите противоепидемични мерки ще бъдат комуникирани, за да бъдат убедени хората да ги спазват и да не се създава тревожност сред обществото. Сега има хаотична комуникация, която разделя хората на такива, които започват да се притесняват, и на такива, които съзнателно или подсъзнателно отхвърлят значимостта на тази опасност, приравнявайки я просто до грипче“. Това каза пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

По думите му тези, които са отговорни за въвеждането на мерките, не могат да намерят най-добрия начин, по който да информират хората:

„Каквото и да е, адекватното и точното поднасяне на информация, което е фактор хората да бъдат убедени да спазват нововъдените правила, е ключово“.

В предаването „Нещо повече“ доц. Христов допълни:

Не се осъзнава значимостта на последиците, които могат да възникнат от една такава ситуация. Това беше един от факторите, които породиха високо обществено напрежение през пролетта, което, комбинирано със спада на доходите, безработицата, доведе до три взаимосвързани кризи – политическа, икономическа и здравна“.

Интервюто с доц. Александър Христов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна