Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските болници са притиснати до стената

Това, което се случва, е въжеиграчество, а не мениджмънт. Това заяви д-р Неделчо Тотев председател на Сдружението на общинските болници по повод решенията, които засягат общинските болници. Три са основните направления, каза д-р Тотев: решенията относно Ковид-19, надлимитните дейности и промените в Закона за лечебните заведения. Те са обсъждани на Управителен съвет на сдружението и ще се коментират на общо събрание следващия четвъртък. 

По отношение на казаното от здравния министър, че всички лечебни заведения трябва да приемат заразени от Ковид-19, д-р Тотев подчерта, че това не е писмена заповед и ако това трябва да се изпълнява, има юридически противоречия, а при рискова ситуация, може да се стигне и до съд. Това не е страх, не е отказ, а факти, заяви д-р Тотев. В голяма част от лечебните заведения в разрешителното им за дейност няма право за инфекциозни дейности и за лечение на такъв тип заболяване. Това означава, че ние нямаме право да правим такава дейност, защото не сме компетентни. 

Ние няма да стоим встрани, ние и досега това правим, нашите специалисти осигуряват консултации в спешните звена, определят изследванията, бързи тестове, селектираме пациенти в тежко състояние и ги насочвахме до момента към лечебните заведения и специалисти, които имат цялата компетентност и арсенал, които държавата им осигури, за да лекуват тези пациенти. 

Затова, и колегите ми казват, са притиснати до стената, няма писмена заповед, за да се сподели отговорността, а ти казват - ти приемаш, като не приемаш, ето сега предстои сключването на договор, казват ти, няма да сключим договор с твоята болница. Колегите ми казват и за други начини на натиск. 

Като единствено решение д-р Тотев предлага обособяването на няколко големи болници в страната, обособени само за лечение на болни от коронавирус. 

Проспахме много месеци, каквото и да се направи сега, е късно, каза още д-р Тотев.

Цялото интервю с д-р  Неделчо Тотев е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна