Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на бизнес активност в еврозоната през октомври заради новата вълна на Covid-19

Бизнес активност в еврозоната се сви през октомври до 4-месечно дъно, тъй като втората епидемична вълна на коронавирус доведе до връщане обратно на част от рестриктивните мерки, което засега силно сектора на услугите. Това показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през октомври до 49,4 пункта от 50,4 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от 4 месеца насам. Това връщане на индекса обратно под важното водораразделно ниво от 50 пункта означава свиване на икономическата активност.

Спадът на активността в сферата на услугите е в основата на това понижение, като съответният PMI индекс  се влоши през октомври 46,2 пункта от 48,0 пункта месец по-рано.

"Еврозоната е изложена на повишен риск от т.нар. "двоен" икономически спад (W-образно икономическо развитие), тъй като втората вълна от коронавирусни инфекции доведе до нов спад в бизнес активността“, отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенцията IHS Markit.

"Проучването също така показва две икономики, като промишлените производители се радват на най-бързия растеж от началото на 2018 г., тъй като поръчките се повишават на фона на нарастващото глобално търсене, но засилването на ограниченията във връзка с Covid-19 оказва все по-голямо негативно влияние върху сектора на услугите, воден от отслабване на търсенето в силно засегнатата от коронавирса хотелиерска индустрия", допълни той.


Индексът PMI, измерващ активността в промишлената сфера, която не пострада прекалено сериозно в разгара на първата пандемична вълна през пролетта, нарасна през октомври до 26-месечен връх от 54,4 пункта спрямо 53,7 пункта през септември.

Последното бизнес проучване на агенция Markit предполага и доста "смразяваща зима" за пазара на труда, който досега беше защитен от правителствените схеми за съкратено работно време, тъй като несигурната перспектива означава, че фирмите намаляват броя на служителите за осми пореден месец.

Комбинираният PMI подиндекс на заетостта се повиши слабо през октомври до 48,1 пункта от 47,7 пункта месец по-рано, но остава далеч под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващото съкращаване на персонала.

Според Крис Уилямсън перспективата за завръщане към рецесия ще окаже по-голям натиск върху ЕЦБ да добави повече стимулиращи мерки, като в същото време ще се наложи националните правителства да продължават да помагат за смекчаване на негативното въздействие на мерките, целящи ограничаване разпространението на Covid-19.

Той също така отбеляза съществуващите различия в PMI проучванията на Германия и на останалата част от еврозоната.

Малко по-рано днес агенция Markit отчете слабо понижаване на индекса на общата бизнес активност и в Германия, но с едва 0,2 пункта до 54,5 пункта, като германският промишлен PMI индекс скочи до 30-месечен връх от 58,0 пункта от 56,4 пункта месец по-рано, докато индексът на бизнес активността в сферата на услугите се понижи до 4-месечно дъно от 48,9 пункта спрямо 50,6 пункта през септември.

Френският общ PMI индекс обаче спадна през октомври до 47,3 пункта от 48,5 пункта през септември, като промишленият индекс се понижи до 51,0 от 51,2 пункта, а съответният индекс в сферата на услугите се срина до 46,5 пункта от 47,5 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна