Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

Павел Герджиков
Снимка: Булфото

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила.

проф. Боряна ЛамбреваИнтересът към камерното творчество на Павел Герджиков се събужда по време на подготовката на предишната ѝ книга посветена на „Българската солова песен“, в която
заедно с много други теми тя се спира на партньорствата между Лиляна Барева и Петър Щабеков, Павел Герджиков и Вера Баева, Мати Пинкас и Елена Миндизова, Благовеста Карнобатлова-Добрева и Елена Миндизова. Дискографията на Павел Герджиков е много богата и много от записите му са издадени и на компакт диск. Специално място в нея заема камерната песен, а още по-важно място е отредено на песните на българските композитори като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Сагаев, Александър Йосифов. Във фонотеката на радиото се пазят много песни, в които Павел Герджиков е съпровождан както от Вера Баева, така и от други изявени пианист като Люба Обретенова, Петър Щабеков, Светла Протич, Елена Миндизова, Евгения Симеонова, Майер Франк, Владислав Костов, Йовчо Крушев. Но някои от песенните цикли са записани със самите композитори – Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Александър Йосифов.

След софийското представяне книгата ще бъде промотирана и в Русе на 27 октомври. Поканата е от страна на ръководството на Русенската опера – театърът където самият Павел Герджиков е гостувал и като оперен певец и като режисьор.

Книгата може да бъде намерена в книжарницата на съюза на българските композитори, в библиотеката на музикалната академия. Освен това ще бъде предоставена в библиотеките на музикални училища в цялата страна.

Името на Боряна Ламбрева е известно не само като преподавател в Музикалната академия, но и като изявен пианист-акомпанятор на много оперни певци. От много години тя работи с младите певци в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова. В последните години тя представи великолепни камерни вечери в партньорство с Цветана Бандаловска и Марияна Панова, както и с Красимира Стоянова. Боряна Ламбрева е ученичка на Гина Таскова в Пловдивското музикално училище и на проф. Милена Моллова в Националната музикална академия в София, където в момента е преподавател по камерно пеене.

В звуковия файл може да чуете разговора с проф. Боряна Ламбрева.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ