Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на САЩ В Турция прекрати услугите след съобщения за потенциални терористични заплахи

Посолство на САЩ в Анкара, Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посолството на САЩ в Анкара заяви в петък, че временно спира всички услуги за американски граждани и дейността на визовите служби в мисиите в Турция заради съобщения за потенциални терористични атаки и отвличания на американски граждани. съобщава Ройтерс.

"Американската мисия в Турция е получила достоверни съобщения за потенциални терористични атаки и евентуални отвличания на американски и чужди граждани в Истанбул, включително срещу генералното консулство на САЩ, както и на потенциално други места в Турция", заяви посолството.

Уебсайтът на американското посолство информира, че "ще бъдат временно преустановени услугите в мисиите на САЩ в Турция, включително посолството в Анкара, Генералното консулство на САЩ в Истанбул, Консулството в Адана и Консулската агенция в Измир".

Говорител на американското посолство посочи, че изявлението е публикувано след текуща оценка на условията за сигурност в Турция.

Американските граждани са "посъветвани да проявяват повишена предпазливост на места, където могат да се събират американци или чужденци, включително големи офис сгради или търговски центрове".

Ройтерс напомня, че навръх Нова година през 2017 нападател уби 39 души при нападение в нощен клуб в Истанбул, за което по-късно бе заявено, че е член на Ислямска държава. Това беше едно от поредицата нападения, при които загинаха десетки хора в Истанбул и в други части на Турция.

След нападението турските власти извършиха репресии срещу заподозрени членове на Ислямска държава и кюрдските бойци, като извършиха много операции за сигурност в цялата страна и задържаха стотици хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна