Eмисия новини
от 20.00 часа

АЕЖ-България призова да бъде оттеглен проектът за промени в ЗРТ

Настояват Министерството на културата да внесе варианта, одобрен от работната група

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Министерството на културата да изтегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията и да внесе варианта, одобрен от работната група. Това се казва в позиция на АЕЖ, публикувана на сайта ѝ:

"Както стана ясно от изявлението на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков, проектът, който Министерството на културата е предложило за обществено обсъждане, се различава от този, одобрен от нарочно създадената работна група с широко професионално участие. Въпреки че е представен като проект, изработен от тази група, от предложението са отпаднали важни разпоредби, свързани с мандатите на генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Това разминаване е провокирало Балтаков да подаде своята оставка пред Съвета за електронни медии и да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

АЕЖ намира, че изход от създалата се ситуация би могло да бъде внасянето на законопроекта във вида, одобрен от работната група. Едва след това различни заинтересовани страни биха могли да дадат мотивирани становища. 

Не е редно при липса на прозрачност да се допуска подмяна на толкова съществен и толкова чувствителен законопроект, какъвто е този за радиото и телевизията.

АЕЖ същевременно смята, че законопроектът, предложен от работната група, решава важни въпроси, които ще позволят на двете обществени медии да функционират в условия на по-добра предвидимост. И по тази причина е важно да продължи обсъждането на това предложение", пишат още от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Според АЕЖ законопроектът трябва да бъде внесен във вида, одобрен от работната група, след което заинтересовани страни да дадат мотивирани становища.

Този проект стана повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да обяви, че е депозирал оставката си пред Съвета за електронни медии. Балтаков направи това с мотива, че пуснатият от Министерството на културата за обществено обсъждане проект се различава от този, по който вече е било постигнато съгласие в работната група с участието и на представители на БНР. От Министерството на културата отвърнаха, че са имали само ролята на организатор и не са  премахвали никакви предложения.

Според медийния експерт и дългогодишен председател на Съвета за електронни медии Георги Лозанов законопроектът по-скоро не бива да бъде оттеглян, а доразвит.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от