Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Янков: Ново дестабилизиране на БНР за месеци е недопустимо

Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство разбира, че генерира напрежение и типично по модела на Бойко Борисов няма да направи нещо, което да създаде напрежение. Страхът от обществена реакция предизвиква много често Борисов да прави отстъпления“. Това каза пред БНР независимият депутат Красимир Янков по повод оставените за гласуване от следващия парламент промени в Закона за радиото и телевизията.

Той призова генералният директор на БНР да оттегли оставката си, „защото ново дестабилизиране на обществената медия за месеци е недопустимо с оглед на чувствителността на обществото и на предстоящите парламентарни избори“.

Янков подчерта, че през този мандат на управляващите 2/3 от приетото законодателство е внесено за гласуване в парламента без обществено обсъждане и без вземане на мнението на засегнати страни - чрез внасяне на промени от отделни депутати с аргументи за съкратени срокове за приемане на законодателството.

„Освен това известно време БСП отсъстваше удобно от Народното събрание, за да не се чуе алтернативното мнение по предлаганите промени“.

В предаването „Нещо повече“ независимият депутат посочи причините за исканата оставка на министъра на културата Боил Банов:

„Заради неадекватното и пагубно за българската култура управление на последствията от коронакризата; заради растящото напрежение сред дейците на културата; заради непрозрачното финансиране и липсата на контрол над средствата, разпределяни от Министерството на културата; заради хаоса в министерството... Това, че отново ще се направи опит министър Банов да бъде прикрит, няма да остане без реакция по отношение на обществото“.

Интервюто с Красимир Янков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!