Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Ако има обвинение срещу Хашим Тачи, той няма да се скрие

Решението на Съда в Хага за Тачи ще е публично, защото той обеща да подаде оставка

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

"Не очаквам съдът да не даде публичност на своето решение за Хашим Тачи, защото той е поел ангажимент да подаде оставка". Така д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово и в Албания, коментира в предаването „Събота 150“ очакването Съдът в Хага да се произнесе по депозираните от специализираната прокуратура обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи, бившия председател на парламента Кадри Весели и още осем души в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Дипломатът прогнозира, че ако има обвинение срещу Тачи, той ще се яви и няма да се скрие.

Според него могат да бъдат очаквани евентуални политически и обществени вълнения и акции, които ще бъдат освен в защита на обвинените, но и в защита на правотата на делото на Армията за освобождение на Косово.

"Не се наемам да кажа дали такъв процес ще има, или - не. Официална информация от специализираният съд няма - нито в едната, нито в другата посока. Решението трябва да бъде дали ще се води процес, или ще се отмени обвинителният акт".

По думите на дипломата няма логика в това да се бавят нещата до последния момент.

"Едно решение за водене на процес срещу Хашим Тачи ще доведе до политически сътресения, защото вече започнаха пазарлъци около президентския пост", посочи Бобев и обясни, че обявените кандидатури са прикрити зад факта, че догодина изтича мандатът на Тачи.

Дипломатът изтъкна, че Рамуш Харадинай вече гръмогласно е заявил кандидатурата си за президент на Косово и от неговата партия вече са заявили, че няма да подкрепят друг кандидат:

"Което поставя вече въпроса или ще бъде утвърден като кандидат на управляващото мнозинство, или ще се отиде към предсрочни избори, защото мнозинството е крехко и изтеглянето на неговите 14 депутати би довело до правителствена криза и отиване към предсрочни избори".

Интервю на Деян Йотов с Боби Бобев в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна