Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Константинова: Въпросът с обществените медии е важен за демократичното здраве

Снимка: Светослава Кузманова

„Вече 27 години в България се води странен, несистематичен разговор за това на кого принадлежат обществените медии. Все още има много хора, включително и политици, които смятат, че БНР и БНТ са държавни… БНР и БНТ говорят на всички... Въпросът с обществените медии е извънредно важен за демократичното здраве на едно общество“. Това каза пред БНР Райна Константинова, журналист, председател на Обществения съвет на БНР, бивш директор на радиодепартамента в Европейския съюз за радио и телевизия.

Тя сподели, че изказването на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че БНР е опозиционна медия, не подлежи на коментар:

„Ако задавате въпроси, контролирате политически решения, отговаряте на тези въпроси или искате отговори от управляващите, вие не сте опозиционна медия, а обществена медия. Всички трусове, които се случват с радиото от 1990 година насам, са защото БНР си върши работата“.

В предаването „Неделя 150“ Константинова допълни:

Законът за радиото и телевизията прилича на мексиканско одеяло, поправя се няколко пъти, винаги се добавя нещо, но няма един изцяло излят закон в съответствие със ситуацията в момента и с перспектива от поне пет години напред. Ситуацията е такава, че един генерален директор вижда, че ръцете са му вързани. Той иска нещо да направи, но липсва нещо, което е важно за него. Не мисля, че Министерството на културата е виновно... Въпросът е в неизпълнението на ангажиментите“.

Според нея законът трябва да бъде подобрен и обогатен:

„Финансовата част е важно, финансирането не на час програма, а финансирането на мисия. На второ място е регулаторната мярка за управление“.

По думите на Константинова „винаги върху обществените медии ще има натиск, защото политиците имат своите интереси, но тези медии не могат да зависят от това, а трябва да са честни - да казват всички гледни точки“.

Интервюто с Райна Константинова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна