Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Иван Раденков провокира въображението с детски книги и песни

Иван Раденков
Снимка: личен архив

Детският писател Иван Раденков представи новия си роман "Велосипедисти край езерото Папийон" - вълнуващ, стремителен, мокър, шеметен и пълен със смях разказ за приключенското пътуване на две хлапета по въздух (със стар въжен лифт), по вода (с каяци) и по суша (с могъщи танкове на две колела) в компанията на чудати герои и странни съоръжения. 

Езерото Папийон е фикция, каза в предаването "Нощен хоризонт" Иван Раденков:

"Много ми се иска децата, които прочетат книгата, да се запалят по спорт. Велосипедът и за мен, и за Явор - моят син - е нещо много ценно. С велосипеди ходим на училище, постоянно караме велосипеди".

Раденков е детски писател, откакто е баща (2012 г.). Двамата му сина - Явор и Филип го карат ежедневно да изживява второ детство, в което заедно правят бели и създават истории. Всяко тяхно приключение е вдъхновение за нови разкази с картинки, а понякога и музика, защотo Иван е и музикант и в неговите книжки често четем текстове на песни, а в приложени дискове чуваме музика с китари и барабани, която децата харесват.

Имал е срещи с много деца заради издадените детски книги.

"Ние си говорим за книжките, показвам книжките, разговаряме за тях, но им давам възможност те да си ги прочетат после вкъщи. Нашите срещи преминават в творчески работилници или мотивационни срещи за това те да се запалят по книжката. Аз много често си взимам китарата, правим много готини песни заедно. Последно бяхме на Фестивала на детската книга в Сливен. Аз бях взел китарата, за да изпея една песен, но в крайна сметка вместо да съчиняваме разкази, както правя аз в края на участието си, съчинявахме песни", допълни Иван Раденков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна