Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност. Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като част от зеленото възстановяване на Европа. 

Наньова работи по проект на програмата „Хоризонт 2020“, който ще очертае механизмите за съфинансиране от страна на собствениците при обновяването на сградите.

Моделът, който се прилага в европейските държави, е да бъдат подпомогнати всички до степен, която да направи възможно обновяването на цялата сграда, подчерта Цвета Наньова в предаването "Хоризонт до обед".

Идеята е всички да получат някакъв процент безвъзмездна помощ. В Европа той е под 50, при нас вероятно ще се върви по обратния път, от общите 100% безвъзмездно финансиране този процент да се намалява, поясни Наньова.

Извън грантовия компонент трябва да има улеснен достъп до кредитен ресурс, посочи Наньова. Според нея мнозинството от хората ще могат да изплатят кредит от порядъка на няколко хиляди лева, защото тези средства ще се възвърнат с бъдещите икономии.

В рамките на проекта е в ход онлайн проучване на нагласите за територията на София, което засега сочи, че над 80 на сто от включилите се изразяват съгласие да участват в програмата със съфинансиране оттук нататък, заяви Цвета Наньова. 

В проучването се регистрира нагласата изплащането на преференциалния кредит да започва след завършване на строително-ремонтните работи, тоест след като вече са налице ползите от обновяването на сградата.

Хората разбират, че само с безвъзмездна финансова помощ, тоест с публичен ресурс, няма да могат да бъдат покрити огромните нужди в тази държава“, коментира Цвета Наньова.

По официални данни 93% от съществуващите сгради се нуждаят от обновяване за енергийна ефективност.

Ще има ли задължителен елемент, например поставяне на соларни панели?

Все повече ще се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, но там, където е технически възможно и икономически целесъобразно, уточни Цвета Наньова. Като подходящи за целта тя посочи еднофамилни и многофамилни сгради на няколко етажа, както и такива със скосен покрив. Като подходящи се очертават и сградите с централно отопление, но едва 16% от населението се отоплява по този начин.

Категорично намеренията са в новата програма да бъдат включени всички сгради, които досега не са били част от националната програма за саниране, обобщи Цвета Наньова.
Няколко основни принципа трябва да бъдат част от бъдещите програми, така че да няма противоречия между мерките, посочи пред „Хоризонт" Радостина Славкова от Екологично сдружение „За Земята“.

По думите й трябва да се постигне топлинен комфорт през всички сезони, съчетан с добро качество на въздуха. Стремежът е да гоним енергиен клас „А“. Славкова припомни препоръката на Брюксел всички етапи на обновяването да минават през едно гише.

От „За земята" смятат, че всички материали, които се използват, следва да бъдат природосъобразни и годни за рециклиране.

100% грант, както беше досега, не е финансово устойчив и справедлив вариант. При новите мерки никой не трябва да остава извън борда, коментира Радостина Славкова.  

Детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна