Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кличко, който е в Covid карантина, води на кметския вот в Киев

Избиратели гласуват в секция на местния вот в Киев - 25 октомври 2020 г.
Снимка: БТА

Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните местни избори в украинската столица, но се очаква да се яви на балотаж в средата на ноември, тъй като не е успял да събере необходимите му над 50 процента от гласовете на първи тур. Подадените за него бюлетини са около 45 на сто.

Политикът, който в деня преди изборите, обяви, че се е заразил с коронавируса, имаше 19 съперници.

Изненадващо предшественикът му Олександър Попов от проруската партия "Опозиционна платформа" също има надежди да достигне до балотаж. 59- годишният Попов е на второ място, далеч зад Кличко с около 9 процента.

Кандидатът на партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" Ирина Верешчук и телевизионният водещ Серхий Притула също имат шансове.

Заради заразяването си с коронавируса самият Кличко не можа да гласува.

Както съобщи самият кмет, той е добре и работи от дома си.

Балотажът се очаква на 15 ноември.

Киев

Кличко е кмет на украинската столица от предсрочните избори преди шест години, когато Украйна свали от власт проруския си президент и се ангажира с политически завой към Запада, припомня БТА.

Кличко е потенциален съперник на Зеленски, който миналата година встъпи в длъжност като президент след голяма изборна победа, но в момента е с падащ рейтинг.

Вчера местни избори имаше и в много други райони на Украйна.

Володимир Зеленски гласува - 25 октомври 2020 г.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която планираше да осъществи независимо наблюдение на изборите, изрази в доклад в навечерието им доверие "към цялостното произвеждане на изборите и очакване претендентите да могат да агитират свободно".

Вчерашните избори за кметства, общински съвети и други органи на местната власт се разглеждаха като тест за партията на Зеленски "Слуга на народа", кръстена на телевизионно шоу, което направи актьора и комик Зеленски известен.

Кличко, подобно на Зеленски, е прозападен в политическите си позиции, но преди подкрепяше предшественика и съперник на Зеленски, Петро Порошенко, който беше избран през 2014 г. след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.

Кличко е заявявал публично амбициите си за президентския пост, но през 2014 г. се отказа от президентската надпревара, за да отстъпи място на кандидатурата на Порошенко.

Много анализатори и избиратели очакват на следващите президентски избори през 2024 г. Кличко отново да предяви тези си амбиции и да бъде сред претендентите за поста.

Петро Порошенко и съпругата му Марина гласуват - 25 октомври 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна