Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Ивалин Димитров
Снимка: Емил Енчев

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър Митев, Ивелин Керанов, Георги Райчев, Жоро Райчев, Кольо Стайков и Георги Ножделов .

„Тази пиеса  ме провокира още през 70-те, когато Георги Марков избяга и беше гонен. За първи път прочетох „Да се провреш под дъгата“ на 20 години. Бях студент и не повярвах, че това е българска пиеса – с такива ярки конфликти, ярки персонажи, със злободневието на темите си.  Темата за предателството, темата за доброто и справедливостта, за пошлостта и цинизма, за примиренчеството, за вярата, за рушветите по високите етажи, които днес се наричат корупция…  Всичко това до ден днешен е едно и също.“, каза в интервю за  Радио Стара Загора Ивалин Димитров, който влиза в ролята и на един от персонажите в пиесата.

Режисьорът разкрива още, че представя своя творческа интерпретация на текста. „Решил съм на ръба между забавното и философското, между смешното и трагичното.  Не ме интересува политическия момент, интересува ме човешкия момент. Да направиш избора, дори накрая. Да защитиш доброто или цинично да се откажеш в името на личната си облага и да си понесеш последствията.“  

Ивалин Димитров признава, че е много трудно да се поставя премиера сега, в условията на редица ограничения заради мерките във вразка с Ковид-19 и благодари на всички, които дори през място и с маски продължават да пълнят салона, защото имат потребност от театър. "Всичко може да се случи, но Театърът умира вече 8000 години и още не е умрял. Един човек актьор и едно куче отсреща пак е театър и публика", допълва с усмивка режисьорът.        

Ивалин Димитров е актьор в Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора от 16 август 1980 година. Вече 40 години радва старозагорската публика с творчеството си. Изиграл е повече от 40 роли и е режисирал 20 постановки на сцената на старозагорския театър.

С новото премиерно заглавие в афиша на Драматичен театър "Гео Милев" трупата отбелязва 40-годишнината на старозагорска сцена на Ивалин Димитров.

Цялото интервю на Елена Балабанова с Ивалин Димитров по повод новата премиера на ДТ "Гео Милев" по пиесата на Георги Марков „Да се провреш под дъгата“ можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна