Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ“, ЧАСТ ВТОРА – ОТ САФО ДО ДЖОН ЛЕНЪН

Премиера на втората част на книгата "Великите европейци" в Радио Пловдив

Радиорубриката на Пламен Асенов, тръгнала от ефира на Радио Пловдив, продължава живота си като книга

| обновено на 29.10.20 в 06:50

Дългоочакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

Премиерата е част от културните събития, свързани с 65-годишнината на Радио Пловдив, и част от програмата „Пловдив чете“. 

Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация PRO LIBRIS с финансовата подкрепа и на Радио Пловдив, включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта и един неин символ - Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа и свършва с Джон Ленън, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света.  

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук е папа Урбан Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; тук са Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите и кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; тук е кралица Виктория, бабата на Европа; не са избегнати и трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един. 

Книгата ще представи известният български преводач, критик и журналист Георги Ангелов, заедно с автора Пламен Асенов и художника Александър Гьошев, така че в четвъртък, 29 октомври, от 18 часа, заповядайте в първо студио на Радио Пловдив.

За поредната, но напълно нова среща с „Великите европейци“ са задължителни само две неща - маски на лицето и огнено любопитство в ума и душата. 

Разговорът на Галя Митева с Пламен Асенов е в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от