Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Марк Шагал

Днес ще разберем как Моше Сегал и Берта Розенфелд летят над Витебск. Загадъчно ли е? Ето уточнения.  Летят, защото са нарисувани и могат много повече магически неща да правят от нас, живите. Витебск е град в Беларус, преди - в Руската империя,..

публикувано на 12.08.20 в 10:46

Великите европейци - Марсел Пруст, трета част

„Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е да мечтаеш не още по-малко, а повече” – пише Марсел Пруст. Той наистина следва този принцип, но семейството е богато и може да си позволи да се забавлява на тенис-корта, да обикаля салони и..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Великите европейци - Марсел Пруст, втора част

Бебето Марсел Пруст се ражда почти безжизнено, но още от начало дава признаци на висока интелигентност. Всяка пролет Пруст е измъчван от алергия към цветята, които иначе така обича. Астмата му се появява на 9. На разходка в Булонския лес спира..

публикувано на 29.07.20 в 10:10

Великите европейци – Марсел Пруст, първа част

Най-дългият роман на света е „В търсене на изгубеното време”. Оригинално, тази „словесна катедрала” е около 3 200, а в съвременните формáти – към 4 300 страници. Автор е френският литературен гений Марсел Пруст, който държи и друг рекорд – за..

публикувано на 22.07.20 в 10:17

Великите европейци - Ориген

Кой е любимият ви еретик? – пита Хариет Бейбър, професор по философия в Сан Диего. Нейният е Ориген, радикалният библейски учен.  Някой може да не е съгласен, но защо да мерим човек от 3 век с днешен аршин. Така грешат и църковните мъже, които..

публикувано на 15.07.20 в 10:07

Великите европейци - Жозеф Ниепс

Има един прозорец в пространство-времето на света, през който се вижда обикновена, но странна гледка. Той е в малко селце в Бургундия през 1827. Гледката е типична за селско имение – покрив на плевня в дясно, гълъбарник и лятна кухня в ляво,..

публикувано на 08.07.20 в 11:03

Великите европейци - Чеслав Милош

През 1970 година в Гданск полските комунисти избиват десетки хора по време на мирни протести. Десет години по-късно „Солидарност” издига първият паметник на жертвите на комунизма. Иронията е, че той е в гданската корабостроителница, която..

публикувано на 01.07.20 в 09:57

Великите европейци - Алберто Джакомети

В лудия и величествен свят на изобразителното изкуство през 20 век има човек, чиято болка е видима веднага, независимо дали гледаш негова снимка или творба. Говоря за швейцарския художник на Европа и света Алберто Джакомети.  Проблемът е,..

публикувано на 24.06.20 в 10:22

Великите европейци - Игнац Земелвайс

Доктор Игнац Земелвайс опитва да въведе в медицината мерки като миене на ръце и инструменти, с което спасява хиляди животи – но не спасява себе си от неразбирането, невежеството и предразсъдъците.  Тази иронична драма не променя света отначало...

публикувано на 17.06.20 в 09:42

Великите европейци - Джовани Бокачо

През XIV век, на ръба между Средновековието и Ренесанса, Италия ражда три върха на литературната си корона – Данте, Петрарка, Бокачо.  Терцините на Данте са катедрално величествени, а историите му, макар да се стремят към светлината, са още..

публикувано на 10.06.20 в 10:00