Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Василий Кандински

Василий Кандински е измислил абстракционизма – ще чуете да казват. Това не е вярно. Абстракцията е една от онези големи първични идеи, за които говори Платон. Те не могат да бъдат измислени, просто си съществуват изначално, висят си кротко някъде..

публикувано на 13.01.21 в 09:46

Великите европейци – Пинк Флойд, трета част

Някои смятат точно „Тъмната страна на луната“ за най-великия албум на „Пинк Флойд“, включително заради фантастичната обложка – кристална призма на абсолютно черен фон, която пречупва лъч бяла светлина и го превръща в цветен спектрален поток.  В..

обновено на 06.01.21 в 17:46

Великите европейци - Пинк Флойд, втора част

В края на 1967 Сид Барет вече е съвсем отнесен. На сцената или в студиото, той просто стои, понякога подръпва някоя струна, понякога – не. Това е пълен провал, но „Пинк Флойд“ не искат да се освободят от него - решават да го дублира като..

публикувано на 30.12.20 в 09:58

Великите европейци - „Пинк Флойд“, първа част

Сид Барет гребна шепа първична глина и оформи силуета на „Пинк Флойд“. После се вгради в групата като сянка, а Ник Мейсън, Рик Райт, Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор продължиха нагоре и се превърнаха в инструмент на първичната „музика на небесните..

публикувано на 23.12.20 в 09:37

Великите европейци - Луис Бунюел

„Слава, Богу, още съм атеист“ – този парадокс разкрива характера на великия испански режисьор Луис Бунюел. През 1928 в Париж се появява „Андалуското куче“, първият сюрреалистичен филм, по сценарий на Луис Бунюел и Салвадор Дали.  Те са..

публикувано на 16.12.20 в 10:08

Великите европейци - Ърнест Ръдърфорд

Джон Кембъл от Университета Кентърбъри, Нова Зеландия, пише за Ърнест Ръдърфорд: „За атома той е, каквото е Дарвин за еволюцията, Нютон за механиката, Фарадей за електричеството и Айнщайн за относителността“.  Да, Ръдърфорд е британец по..

публикувано на 09.12.20 в 10:42

Великите европейци - Франсис Крик

Животът на Франсис Крик може да се разкаже като приказка – умен син на беден обущар преживява приключения и се жени за царската дъщеря. Да, той е син на обущар, но не беден, има фабрика и магазини за обувки в Лондон.  Синът е умен, но..

публикувано на 02.12.20 в 10:17

Великите европейци – Хегел, втора част

Един биограф на Хегел го нарича „есенна натура“. Спокоен, невъзмутим и целеустремен, той иска да мисли, да пише и да има достатъчно пари, за да го прави. Швабски селянин, станал пруски гражданин, Хегел е упорит тип, който не си пада по цвета на..

публикувано на 25.11.20 в 10:32

Великите европейци – Хегел, първа част

Представете си, че сте нормален човек, а после се превръщате в ненормален, като ставате философ. И пишете есе с визия за качествения скок в себепознанието, който съчетава двете състояния като „нова нормалност“. Това е илюстрация за идеята на Хегел,..

публикувано на 18.11.20 в 10:21

Великите европейци - Александър Флеминг

Шотландецът Александър Флеминг е огромен късметлия . И огромен учен. По случайност, казват, той изнамира пеницилина и спасява милиони животи.  Но ако намериш ключа си не в левия, а в десния джоб, това случайност ли е? Така е с Флеминг и..

публикувано на 11.11.20 в 10:01