Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци – Леонардо да Винчи, втора част

Да, Леонардо да Винчи е цар на изкуството на забавлението. Той организира празници и представления, осигурява декори, костюми, осветление, фойерверки и всякакви изненади, които често граничат с фантастиката.  Помни се неговата огнена стая,..

публикувано на 23.09.20 в 09:58

Великите европейци – Леонардо да Винчи, първа част

Най-точната оценка за Леонардо да Винчи, която съм чувал, е плод на глупост. Но и на преклонение пред величието на гения.  Спортни журналисти коментират колоездачната обиколка на Италия. Колоната минава през тосканското градче Винчи и единият..

публикувано на 16.09.20 в 10:34

Великите европейци – Йохан Себастиан Бах, трета част

„Бедният трябва да яде” се пее в тази кантата. Да, бедният духом трябва да се нахрани с божието слово - това е една от многото кантати, които Бах съчинява за неделните служби в Лайпциг. Но бедният трябва и да пие, а Бах това го може, поне в..

публикувано на 09.09.20 в 10:46

Великите европейци - Йохан Себастиан Бах, втора част

Това е то музиката, изписана по небето с главни букви. Някои не харесват Барока заради неговата маниерност и прекалено изобилие, но той има важно място като период, когато човек гледа в бездната на безкрайния свят, но с изненада вижда, че и бездната..

публикувано на 02.09.20 в 12:50

Великите европейци - Йохан Себастиан Бах, първа част

Това още не е музика, а само четири ноти – си бемол, ла, до, си бекар. Ако изпишем в същата последователност техните буквени означения, ще прочетем едно име – ВАСН. Става дума за Йохан Себастиан Бах, върховният свещеник в храма на музиката, може би..

публикувано на 26.08.20 в 10:17

Великите европейци - Вилем Ейнтховен

Човешкото сърце е не само сложен любовен инструмент, но и проста хидравлична помпа с тръби, клапи, камери. Те обаче са безполезни, без био-електрическия импулс, който поддържа системата в движение. Щом съществува, значи може да се измери,..

публикувано на 19.08.20 в 09:22

Великите европейци - Марк Шагал

Днес ще разберем как Моше Сегал и Берта Розенфелд летят над Витебск. Загадъчно ли е? Ето уточнения.  Летят, защото са нарисувани и могат много повече магически неща да правят от нас, живите. Витебск е град в Беларус, преди - в Руската империя,..

публикувано на 12.08.20 в 10:46

Великите европейци - Марсел Пруст, трета част

„Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е да мечтаеш не още по-малко, а повече” – пише Марсел Пруст. Той наистина следва този принцип, но семейството е богато и може да си позволи да се забавлява на тенис-корта, да обикаля салони и..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Великите европейци - Марсел Пруст, втора част

Бебето Марсел Пруст се ражда почти безжизнено, но още от начало дава признаци на висока интелигентност. Всяка пролет Пруст е измъчван от алергия към цветята, които иначе така обича. Астмата му се появява на 9. На разходка в Булонския лес спира..

публикувано на 29.07.20 в 10:10

Великите европейци – Марсел Пруст, първа част

Най-дългият роман на света е „В търсене на изгубеното време”. Оригинално, тази „словесна катедрала” е около 3 200, а в съвременните формáти – към 4 300 страници. Автор е френският литературен гений Марсел Пруст, който държи и друг рекорд – за..

публикувано на 22.07.20 в 10:17