Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Наполеон Бонапарат, втора част

На границата между 18 и 19 век, Великата Френска революция почти е изяла децата си, почти е изчерпила смисъла си, предизвикала е всички държави в Европа и е докарала Франция до дъното на хаоса. Тя има нужда от спасител и го намира в лицето на..

публикувано на 11.12.19 в 10:24

Великите европейци - Наполеон Бонапарт, първа част

Генералът на Френската революция Наполеон Бонапарт е на 28, когато започва да планира военна кампания срещу Англия, но бързо разбира, че подобна инвазия не е лесна, колкото революцията, така че обръща поглед към Египет. Египет е провинция на..

публикувано на 04.12.19 в 10:24

Великите европейци - Рене Магрит

Това не е лула – казва гласът. Знаете това заглавие на картина, то е сред най-прочутите заглавия в света изобщо. Авторът е белгиецът Рене Магрит, който, заедно с испанеца Салвадор Дали, и германеца Макс Ернст, през 20 век оформят..

публикувано на 27.11.19 в 10:20

Великите европейци - Селма Лагерльоф

Първата жена, носител на Нобелова награда за литература, е Селма Лагерльоф. Тя не получава наградата, защото е шведка, защото е жена или защото е активист за правата на жените. През 1909, когато Селма взима своя Нобел, наградата за литература се..

публикувано на 20.11.19 в 10:39

Великите европейци - Карл IV Люксембургски

Кой е основал Монте Карло? Не, не знаете - само пилеете парите на рулетка, но не питате за основателя. Той е Карл IV Люксембургски, крал на Бохемия и император на Свещената римска империя, но го прави още като юноша.  После основава прочутия..

публикувано на 13.11.19 в 10:06

Великите европейци - Джордже Енеску

Румънският музикален гений Джордже Енеску приживе е познат на европейската публика като феноменален цигулар, а в САЩ като блестящ диригент. Като композитор обаче той е известен сред специалистите, но не и сред широката публика. Грешката е на път..

публикувано на 06.11.19 в 10:09

Великите европейци - Гюстав Доре

Критици казват за френския художник Гюстав Доре, че е най-добрият рисувач на драперии, който никога не е нарисувал и една гънка „както трябва”, тоест, рисунъкът му не отговаря на извечните канони на рисуването. А критиките към живописта му пък..

публикувано на 30.10.19 в 10:22

Великите европейци - Хюго де Фриз

В края на 19, началото на 20 век, холандският ботаник Хюго де Фриз постави основите за развитие на съвременната генетика. Изследванията и идеите му за наследствеността, теорията на еволюцията, мутациите и видообразуването отвориха нови хоризонти..

обновено на 26.10.19 в 10:08

Великите европейци - Уйлям Буут

Помните ли коя битка спечели прочутият генерал Уйлям Буут, един от стоте най-велики британци на всички времена? Сигурно не, защото битката още не е спечелена – над 150 години след нейното начало, тя продължава.  А армията на Буут е парадоксална...

публикувано на 16.10.19 в 10:22

Великите европейци - Алберт Айнщайн, трета част

„На 25 ноември 1915 Айнщайн записа уравнението, което управлява Вселената” - пише Денис Овърбай в „Ню Йорк таймс” сто години след като Алберт Айнщайн съгражда една от най-знаменитите научни конструкции на човечеството – Общата теория на..

публикувано на 09.10.19 в 10:19