Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Лудвиг ван Бетовен, първа част

Виена, 7 май 1824, премиера на Девета Симфония от Лудвиг Ван Бетовен. Музикалната столица на света се готви трескаво за събитието. Публиката приижда на тълпи, за да чуе симфонията, но и да види Бетовен, който през последните 12 години изобщо..

публикувано на 19.02.20 в 12:12

Великите европейци - Свети Августин

Грешникът, който се превръща в светец. В историята на църквата двама са най-прочути - Свети Павел, който първо гони християните, а после става главен Божий инструмент за налагане на християнството по света и Свети Августин, който до зряла възраст..

обновено на 12.02.20 в 13:46

Великите европейци - Шерлок Холмс, втора част

„Поех такава свръхдоза от Холмс, че се чувствам, като преял с гъши пастет” – обяснява Конан Дойл смъртта на героя. Но избухва буря - 20 000 абонати на „Странд” отказват абонамента, възмутени писма засипват редакцията, хора ходят цял месец с креп в..

обновено на 05.02.20 в 11:15

Великите европейци - Шерлок Холмс, първа част

Холмс! Онзи Холмс! Да, в дългия списък на истински велики европейци има и кратък списък от измислени. Но кой ви каза, че Холмс е измислен? Нали животът му, неговата визия, характер, навици и отношения с хората и света са описани в цели 56..

публикувано на 29.01.20 в 10:22

Великите европейци - Пол Сезан

„Искам да покоря Париж с ябълки и моркови” – обявява младежът Пол Сезан. И няма предвид да обстрелва с плодове и кореноплодни града, докато се предаде, а да рисува ябълки и моркови, докато Париж, влюбен, падне в краката му. Е, успява – колкото и..

публикувано на 22.01.20 в 10:26

Великите европейци - Райнер Мария Рилке

Райнер Мария Рилке е голям поет. По моята скала това значи, че е стъпил на върха на планината, заедно с Томас Елиът и Константинос Кавафис.  Каква компания: немец от австро-унгарска Бохемия, който живее из Европа и умира в Швейцария; американец,..

публикувано на 15.01.20 в 14:44

Великите европейци - Платон, втора част

Платон е на 17-18 и се готви за велик поет, когато среща Сократ. Веднага хвърля всичките си поетични опити в огъня, следва учителя и става човек от най-близкия му кръг. Участва в прочутите симпозиуми, където умните разговори и виното се леят..

обновено на 13.01.20 в 10:27

Великите европейци - Платон, първа част

Представете си, че от малък живеете в пещера – препоръчва философът Сократ в „Държавата”, прочутият диалог на философа Платон. Вие сте окован с лице към стената и не можете да погледнете назад, където гори огън. По пътека между вас и огъня, хора..

публикувано на 27.12.19 в 11:03

Великите европейци - Наполеон Бонапарт, трета част

Реалният живот на Наполеон Бонапарт е обрасъл с митове и често е трудно да се отдели истината от измислицата. Първата причина е в самия него. Той не винаги е откровен, когато говори и пише за себе си, а съчинява и разпространява твърде фантастични..

публикувано на 18.12.19 в 10:08

Великите европейци - Наполеон Бонапарат, втора част

На границата между 18 и 19 век, Великата Френска революция почти е изяла децата си, почти е изчерпила смисъла си, предизвикала е всички държави в Европа и е докарала Франция до дъното на хаоса. Тя има нужда от спасител и го намира в лицето на..

публикувано на 11.12.19 в 10:24