Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откривателят на природата – Александър фон Хумболт 

Портрет на Александър фон Хумболт от Йозеф Карл Щиле (1843)

През по-голямата част от дълголетния си живот Александър фон Хумболт бил смятан за най-важната фигура в научния свят, а трудовете му оказват трайно влияние върху Дарвин, Уърдзуърт, Гьоте, Мюър, Торо и др. Неговите открития коренно променят разбирането за природния свят и поставят основите на съвременно екологично движение, а идеите му за функционирането и взаимовръзките в природата са по-пророчески и живи от всякога.

Буквално по неговите стъпки тръгва британската авторка Андреа Улф, за да създаде блестящ труд: „Откривателят на природата. Новият свят на Александър фон Хумболт“. Книгата е преведена на 25 езика и отличена с над 20 престижни награди, между които наградата „Коста“, наградата „Нес“ на Кралското географско дружество, наградата „Джеймс Райт“ за природна литература и много други. Книгата на Андреа Улф е приветствана както от критици, така и от широката публика като едно от най-значимите литературни постижения през последните години.

Повече за книгата научете от разговора с издателя Любен Козарев. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от