Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Техническият университет в София празнува 75-годишнина

Снимка: wikipedia.org

"Предприели сме всички мерки, за да спазим противоепидемичните изисквания, а и разумно да ограничим опасността от заразяване с коронавируса", каза пред БНР проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет в София, по повод на тържествата за 75-годишнината на авторитетното висше учебно заведение. 120 хиляди инженери са произлезли от ТУ- София за тези 75 години.

Във връзка с епидемичната обстановка и формите за дистанционно обучение проф. Кралов подчерта, че технологиите позволяват отдалечени форми на обучение, но спецификата на инженерното обучение не предразполага към такъв вид обучение:

"Това, което ние създаваме в университета, е манталитет на екипна работа и екипно проектиране. По този начин подготвяме младите специалисти към реалната работна обстановка. Използва се специализирана инфраструктура, така че дистанционната форма не е изобщо подходяща за този вид обучение".

Проф. Кралов посочи, че инженерните специалности са много търсени и статистиката показва, че завършилите в Техническия университет в София инженери в над 80% от случаите започват работа по специалността си, а в някои специалности дори над 95%:

"Аналогично е и със завършилите в чужбина наши специалисти, имиджът ни е изключително висок, защото се стремим основен наш приоритет да бъде качеството".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Иван Кралов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от