Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

Снимка: Галерия Сердика/ФБ страница

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия.

Веднага трябва да се отбележи, че Аделина Попнеделева отдавна не е представяла само живописна експозиция, т.е. връща се към чистата живописна картина, като една друга възможност за визуализиране на своите идеи, преживявания и „нахлуване“ в пейзажа. 



Подтикът за тази нова среща с нейното изкуство е събитие, случило се в градина в Балчик. "Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха разположени върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата, разказва художничката. Внучето било пораснало, но на баба му било свидно да изхвърли милите плюшковци.

Това е сюжетът на изложбата, а темата е невинността. Невинността, която децата загубват, когато бъдат обучени в понятията за добро и зло, за правилно и неправилно, за красиво и грозно, за естетика и кич, когато вече са в света на двойнствеността.”

Аделина Попнеделева има респектираща творческа биография с изложба и проекти в различни посоки, у нас и в чужбина – като Розова светлина, Имало едно време, Градски мотиви, Интимно и публично, съвместно с Вихрони Попнеделев и други, както и в десетки групови представяния. Но интересното е, че нейната визия винаги трансформира, по-точно визуализира идеите в съвременния свят в смислено и честно изкуство.

Експозицията може да се види до 20 ноември 2020 г. в артпространството на Женския пазар. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна