Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще продължим с добавките за пенсионери

Премиерът критикува президента, че не спазва карантина, а посещава военни

| обновено на 28.10.20 в 18:19
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Напусналият директор на столичното РЗИ Данчо Пенчев си е тръгнал заради свалената карантина на президента Румен Радев. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното дистанционно правителствено заседание. От Прессекретариата на държавния глава отхвърлиха тази теза

На днешното заседание на кабинета Борисов се изказа остро за поведението на държавния глава  и защити приетия от правителството проект на бюджет за следващата година, който определи не като предизборен, а като следизборен.

В диалог с министъра на отбраната Красимир Каракачанов премиерът отправи критики към президента Румен Радев заради това, че не спазва карантина: 

"Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички правила", отбеляза Борисов.

Каракачанов посочи: "Военният министър не може да забрани на държавния глава да посещава гарнизони. Така е по Конституция".

Борисов отново се обърна към военния министър: "Тогава, Краси, Мутафчийски да не ми иска доброволци, защото цялото ВВС е военна болница".

Каракачанов отговори: "Как да го изгониш? Няма как".

"Има РЗИ за това. Тя е държавна служба", каза премиерът пред министрите, като подчерта:

„Ние не сме богопомазани като президента Радев, само на него да му дават един ден карантина. Сякаш е извънземен. То затова се разделихме и с шефа на РЗИ (директорът на СРЗИ Данчо Пенчев, който подаде оставка – бел. ред.).

За проекта на бюджета за следващата година Борисов коментира, че няма да натоварят следващо правителство и ако ГЕРБ спечели изборите, ще се продължи с добавките за пенсионери от 50 лева и след март.

"Правим разчетите до март, за да можем да ползваме парите, които сме си осигурили ние - със строгата финансова дисциплина, за да може да управляваме пълен мандат.

Ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява отново заедно с колегите от "Обединени патриоти", продължаваме да изпълняваме всички тези мерки докато има пандемия - по 50 лева на пенсионери, на първа линия всички, които са,".

Премиерът не пропусна да напомни и дълговете на правителството на БСП и ДПС, които сегашният кабинет е разплатил. Визира КТБ, реакторите за АЕЦ "Белене", компенсациите за американските топлоелектрически централи, вдигнатите пенсии и заплатите на полицаите:

"С кои очи вие излизате да говорите и да ме питате, че ми е предизборен бюджетът? С цел, с посоки, ясно, доходите на хората".

Премиерът отбеляза, че във всички системи на държавата са предвидени повече средства за догодина.

На критиките, отправени от президента Радев, Борисов отговори:

"Бедни са хората, сега, когато даваме на пенсионерите, даваме на бедните, даваме по всички сектори... Едни харесват нас, други харесват други. Накрая демокрацията казва как се прави правителство".

Темите за президента и бюджета премиерът, който е под карантина, коментира и на фейсбук страницата си:

„Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме“

Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения - президентът Радев, отбелязва още Борисов и допълва:

„Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона“.

Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България, посочва още Борисов:

„Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки.

Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет. С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене“, фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?

Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета зависи от българския народ“, написа Борисов.

В рамките на днешното дистанционно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов отправи призив към министрите да не обръщат внимание на злобните коментари от политическите опоненти,  а да работят и да следват поставените цели:

"Неслучайно поискахме през шефа на парламента Цвета Караянчева външни наблюдатели за изборите, защото те така подплашиха хората като им видяха истинските имена, истинските им цели и истинските им възможности, че пак ще изберат стабилността, а вие и ние трябва максимално да се подготвим и да се готвим и всички грешки и недостатъци, които сме имали и имаме, бързо да се поправят. Всеки човек да се чува и да се работи", каза Борисов пред министрите, като напомни, че особено внимание в настоящата пандемия трябва да се обърне на възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени