Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заразен с коронавирус персонал в Дома за стари хора в Сливен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При изследване на персонал на Дома за стари хора в Сливен за Covid-19 чрез метода на пуловете, пет от тях са дали положителен резултат, съобщават от община Сливен. Днес са тествани с PCR тестове 23-ма души.

Изследвани са общо 54 души персонал, включително и от Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост-2. Всички резултати от Защитеното жилище са отрицателни.

Днес са взети пулове на целия персонал от Центровете за настаняване от семеен тип – 43 души.

След като по-рано този месец беше установено огнище в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост на селище „Качулка“ Община Сливен предприе допълнително тестване за Covid-19 за всички услуги от резидентен тип. На 31 октомври изтича карантината на домуващите в „Качулка“.

При потребителите и персонала заболяването е протекло без усложнения и не се е наложила хоспитализация. Домът работи при нормален график, с наличния персонал и доброволците, които се включиха след призива на Общината.

29 свободни легла за болни с Covid-19 има на разположение във всички болници в област Сливен Общо леглата в ковид отделенията разполагат със 115 легла, съобщи областния управител Чавдар Божурски по повод усложняващата се епидемична обстановка. От тези легла заетите в момента в отделенията са 54, а в триажите са 24.

Чрез РЗИ се проучват възможностите  за разкриване на допълнително легла в Котел и още две частни болници в Сливен, съобщи областния управител Чавдар Божурски. В Сливен вече работи една лаборатория за PCR тестове. 

"Знаете също, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ разкри дарителска сметка за PCR лаборатория в болницата. Необходими са още 5 хиляди лева, за да се достигне необходимата сума", посочи Божурски. 

Към момента не е постъпвало искане от Регионалното управление на образованието за преминаване на начални училища към дистанционно обучение. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.