Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ал Кайда“ все още е силно свързана с талибаните

Международната терористична мрежа „Ал Кайда“ все още е „силно свързана“ с талибаните в Афганистан, въпреки историческото споразумение между САЩ и талибаните по-рано тази година, заяви пред Би Би Си високопоставен представител на ООН.

По-рано тази година САЩ подписаха сделка с талибаните, с която се ангажират да изтеглят всички американски сили от страната до следващото лято, ако талибаните направят така, че групировки като „Ал Кайда“ да не могат да използват афганистанска територия за планиране на международни атаки.

Но Едмунд Фитън-Браун, координатор на екипа на ООН за мониторинг на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и талибаните, заяви, че талибаните са обещали на „Ал Кайда“ при подготовката на споразумението с американците, че ще останат съюзници.

„Талибаните редовно разговарят на високо равнище с „Ал Кайда“ и ги уверяват, че ще почитат техните исторически връзки“, каза Фитън-Браун.

И допълни, че отношенията между „Ал Кайда“ и талибаните не са съществено променени от сделката със САЩ.

Елиминирането на заплахата от „Ал Кайда“ и свалянето на режима на талибаните, които ги бяха приютили, бе първоначалното основание за американската инвазия в Афганистан след атаките на 11 септември 2001 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна