Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резиденция "Баба" в село Делейна

7
Снимка: Резиденция „Баба“

Как изглежда животът в селата на Северозапдна България и има ли кой да се грижи за възрастните хора там? Артистичната Резиденция "Баба" в с. Делейна, община Брегово, област Видин, имаше за цел да провокира и окуражи артистите да бъдат смели и да търсят новаторски идеи и действия за създаването на по-обнадеждаващо бъдеще за едно съвременно българско село в Северозападна България, но най-вече – да създаде ситуация, в която млади градски хора да се срещнат с жителите на малко село на границата и да общуват сърдечно и автентично.

Тази тема водеше 11 международни артисти, които се включиха в първата Артистична резиденция в село Делейна (Видин), част от платформата "Резиденция Баба / Baba Residence". Това гостоприемно място до границата със Сърбия приюти в продължение на три седмици седем от артистите, които живяха в местни домакинства, а четирима участваха онлайн.

Изложбата в галерията на Гьоте-институт е събрала отговорите на участниците на въпроса "Как достъпът до съвременно изкуството и културата може да оживи българските села" под формата на фотографски серии, поезия, стенопис/намеса в среда, кратки документални филми, звукови инсталации, театрално-танцово представление с участието на местни самодейни състави. Може да бъде видяна до 6 ноември между 14 ч и 17 ч. 

Милица Джанджова от „Резиденция „Баба“ разказва в ''Нашият ден''. Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна