Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Предвижда се окрупняване на ВиК-операторите

Снимка: БГНЕС

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път.

„Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите, това ще даде необходимата тежест на отрасъла“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Иванов, председател на "Български ВиК холдинг" ЕАД за новия закон за ВиК, който е публикуван за обществено обслужване.

„Видя се колко е важно да имаме стабилно водоснабдяване, особено в кризи и пандемии. В момента ВиК-секторът се управлява от твърде много закони и институции и това не е полезно. Все още има ВиК-оператори без утвърден бизнес план спрямо сегашното законодателство – те са работили 4 години така, а на петата година е крайният срок", поясни специалистът. 

"Със закона се надяваме да се постигне намаляване на загубите от вода, като инвестициите са един от ключовите моменти, окрупняване на ВиК-операторите и с работещи бизнес планове. Ако навреме влезе този закон, това трябва да се направи.

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Най-коментираната промяна е това принудително окрупняване на ВиК операторите в една териториална област. Според мен отделните кметове имат право на избор, но този избор би означавал две неща - че лишават цялата област от възможност да получават средства по европейските програми, и второ - не само цената на водата трябва да се гледа, а и качеството на услугите, които се предоставят", уточни Иванов.

"Има предвидено изменение в структурата на цените – преразпределение на тежестта между потребителите – не непременно увеличаване на цените" каза Иванов и допълни:

"Предвижда се и нещо много важно – разделяне на енергийния от водния регулатор, защото е по-добре един регулатор да мисли за отрасловото снабдяване и канализация“.

В законопроекта се предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър.

"Има консенсус по тази мярка, но се търси какъв да е механизмът, за да се получават тези водни помощи, за да може и да се покриват всички задължения".

Снимка: БГНЕС

Инж. Иван Иванов посочи още, че към момента има над 130 милиона лева задължения към сектора от страна на населението и промишлеността и затова с новото законодателство ще се търси механизъм да се заплаща за потребената услуга.

Предвиждат се нови санкции от страна на на ВиК-операторите към неизрядните платци", категоричен е инж. Иванов.

По повод цената на водата Иванов поясни, че за момента всеки от нас заплаща на кубик по 2 стотинки, това, което реално заплащаме към ВиК, са услугите  - доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на питейните води.

"Ако с този закон се приложи новата схема на ценообразуване и механизмите за събиране на всички задължения се постигне резултат, не е необходимо да се вдига цената на водата", коментира той.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна