Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Възстановяването губи скорост по-бързо от очакваното

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на днешното редовно заседание, че икономическото възстановяване в еврозоната губи скорост по-бързо от очакваното.

"По-интензивните мерки за ограничаване на коронавируса оказват влияние върху икономическата активност въпреки силното възстановяване през летните месец", отбеляза тя.

Лагард посочи, че има "явно влошаване" на краткосрочната перспектива, тъй като новата коронавирусна вълна води и до ниви предизвикателства, а потребителите са предпазливи с оглед на пандемията.

Според нея инфлацията се ограничава от ниските цени на енергията.

Шефът на ЕЦБ посочи, че амбициозната и координирана фискална позиция остава от ключово значение, за да се справи с рязкото свиване на икономическата активност, причинено от коронавирусната пандемия.

В изказване на редовната пресконференция Кристин Лагард подчерта, че последните проучвания и данни сочат значително охлаждане на икономическата активност през четвъртото тримесечие на 2020 г. С оглед на това всеки бъдещ фискален отговор на кризата трябва "да  е прицелен колкото е възможно повече“ и да се осъществи "„незабавно".

Управителят на ЕЦБ отново посочи, че централната банка се ангажира да продължи с настоящите стимулиращи парични и лихвени политики, докато не премине коронавирусната пандемия.

"Не предполагайте, че това ще бъде един финансов инструмент, ще обсъдим всичките възможни инструменти. Ние действахме през първата вълна на Covid-19, ще действаме  през втората вълна", заяви Лагард и подчерта, че има единодушие в Управителния съвет на ЕЦБ за предприемане на действия на следващото заседание през декември.

Относно очакваното публикуване в петък на експресните данни за БВП на еврозоната през третото тримесечие, Кристин Лагард каза: "БВП утре може да изненада нагоре (по-добър от очакваното растеж), но БВП през четвъртото тримесечие ще бъде слаб. Ще бъде ли отрицателен? Все още не знаем". Според нея обаче месец ноември ще бъде много негативен, имайки предвид въведените карантинни противоепидемични мерки в почти всички европейски държави.

"Очакваме данните през ноември да бъдат отрицателни. Най-вероятно данните за четвъртото тримесечие ще бъде надолу, но не знаем дали ще бъдат отрицателни", отбеляза тя, добавяйки че икономическият растеж през четвъртото тримесечие до голяма степен ще зависи от коронавирусната пандемията и ефикасността на мерките за нейното ограничаване.

Осреднените очаквания на финансовите пазари са за скок на БВП на еврозоната през третото тримесечие с около 9,4% след срив с 11,8% през второто тримесечие и спад на БВП на годишна база със 7,0% след понижение с 14,7% през периода април - юни.

Що се отнася до рекалибриране на паричната политика на ЕЦБ, Лагард заяви, че банката "ще разгледа всички налични инструменти и ще използва цялата си гъвкавост, за да подкрепи отскока на еврозоната от кризата, включително разширяване на Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP)".

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че икономиката на еврозоната изобщо не е изправена пред рискове от дефлация. Лагард определи настоящата икономическа ситуация като инфлация, която се намира на отрицателна територия, настоявайки "не я наричаме дефлация".

Кристин Лагард увери, че банката разполага с инструменти за справяне с евентуално фрагментирано възстановяване в еврозоната. Тя обясни, че паричната политика на ЕЦБ има за цел да се справи с тези проблеми, ако те се появят.

"Икономиките в еврозоната навлязоха в кризата от различни нива, поради което в един момент може да възникне фрагментация", заключи тя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.