Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантината увеличи с около 30% осиновяванията на кучета

| обновено на 30.10.20 в 09:29
Снимка: Бандата на 1500-те

Всички приюти за животни в САЩ са изпразнени по време на пандемията, защото хората са видели карантината и дългия престой вкъщи като подходящия момент най-накрая да сбъднат мечтата си да имат домашен любимец.

Но какво ще се случи след като се върнем към нормалното си ежедневие? Ще има ли бум на изоставени домашни любимци?

„Ако погледнем данните за приютите на „Екоравновесие“, ще отчетем около 1/3 повече осиновявания на кучета тази година в сравнение с 2019-а. Но не можем да говорим за празни приюти в България", съобщи пред Радио София Росалин Шмих. Тя е съосновател на Бандата на 1500-те, организация, която от 4 години провежда разходките на кучетата от общинските приюти в София с доброволци.

Благодарение на разходките, кучетата в приюта могат да се социализират и да намерят партньора си – своя човек, както казва Росалин. Разходките се случват всяка седмица – петък, събота и неделя, като всеки ден са в един от 3-те големи приюта в София - Слатина, Сеславци и Горни Богров.

Шмих подчерта, че преди да се пристъпи към осиновяване, човек трябва да си даде ясна сметка дали ще има достатъчно време – за разходки, например, както и дали през следващите години ще му се наложи да пътува на места, където няма да може да вземе и 4-кракия приятел. Мотивацията може да е най-различна, но решението не бива да бъде спонтанно, а добре обмислено.

Хората по време на карантината са повече време вкъщи, но трябва да обучават кучето си и на самостоятелност, за да не възникне проблем след края на епидемията, посъветва тя.

Чуйте разговора на Александра Илиева с Росалин Шмих.

Галерия